Regjeringen ber Økokrim etterforske jagerflysalg

Ny sak avdekket i oppryddingen etter Nigeria-båtene.

FREEDOM FIGHTER: Det er salget av to F-5 Freedom Fighter til et selskap i USA som nå skal etterforskes. Forsvarets internrevisjon har gjort flere alvorlige funn. Foto: Forsvaret
FREEDOM FIGHTER: Det er salget av to F-5 Freedom Fighter til et selskap i USA som nå skal etterforskes. Forsvarets internrevisjon har gjort flere alvorlige funn. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Salget av to utrangerte F-5-jagerfly vikles nå inn i avsløringene rundt Forsvarets salg av overskuddsutstyr.

I et brev til Stortingets kontrollkomite varsler Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at departementet vil kontakte Økokrim for å etterforske flysalget.

«Forsvarsdepartementets internrevisjon har ettergått ett salg av to utrangerte F-5-jagerfly til et firma i USA. Rapporten fra vår internrevisjon ble ferdig 12. oktober, og funnene er av en slik karakter at de nå vil oversendes Økokrim som en mulig del av dette sakskomplekset», skriver departementet i sitt brev til Stortinget.

Funnene er avdekket i internrevisjonens granskning som følge av Dagbladets mange avsløringer rundt salget av brukt norsk forsvarsutstyr. Rapporten ble oversendt departementet og forsvarsminister Søreide i går.

Mislykkede prosesser Salget av det som i alt var 15 norske jagerfly av typen F-5 Freedom Fighter startet for alvor for snart ti år siden, men har flere ganger strandet på grunn av uklare omstendigheter rundt potensielle kjøpere og strenge amerikanske restriksjoner på salget av de USA-produserte kampflyene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.