SELGE: Regjeringen vil selge askjene i SAS.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SELGE: Regjeringen vil selge askjene i SAS. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Regjeringen ber om fullmakt til SAS-salg

- Staten må raskt kunne ta stilling til endringer og i visse tilfeller betyr dette en endring i eierandel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår at det blir gitt fullmakt til nedsalg i selskapene SAS, Secora og Entra Eiendom.

Regjeringen vil opprettholde omfanget av statens eierskap på om lag dagens nivå, heter det i meldingen som ble lagt fram fredag.

- Staten skal være en aktiv, langsiktig og profesjonell eier. Staten er eier i 52 selskaper med 300.000 ansatte. Bare statens eierskap i de børsnoterte selskapene er på 500 milliarder kroner. Det er et stort ansvar og et viktig bidrag til norsk næringsutvikling, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

- Staten må raskt kunne ta stilling til endringer og i visse tilfeller betyr dette en endring i eierandel, sier nærings- og handelsministeren.

Lederlønninger
Lederlønningene i statseide selskaper skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsdrivende, slår Giske fast og varsler en innstramming.

- Utviklingen i lederlønningene har ikke vært slik regjeringen ønsker. Dermed blir vi nødt til å stramme inn retningslinjene og innføre rapporteringskrav for selskapene som vi eier hundre prosent. I tillegg skjerper vi inn når det gjelder pensjonsytelser til ledelsen og sluttpakker, sier Trond Giske.

Fond
Regjeringen vil etablere nye landsdekkende såkornfond for å stimulere til økte investeringer i tidlig fase, og dermed fremvekst av nye bedrifter.

Det vil bli tilført ytterligere investeringskapital til Investinor. Regjeringen vil også vurdere langsiktig eierskap i enkelte Investinor-selskap.

(NTB)

FOR SALG:Trond Giske snakket for å selge seg ut av SAS. Foto: Scanpix
FOR SALG:Trond Giske snakket for å selge seg ut av SAS. Foto: Scanpix Vis mer