Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen ber om hjelp til å finne hemmelige krigshelter

Har lett i tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre år har regjeringen lett etter norske helter fra andre verdenskrig, men uten å lykkes. Nå oppfordres hele det norske folk til bidra i jakten på de glemte krigsheltene.

- Jeg håper og tror at det kan komme navn på folk som fram til i dag ikke har vært vurdert, og som det ikke er tenkt på, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til Aftenposten.

De siste tre årene har personer på vegne av regjeringen lett etter hittil ukjente norske helter fra den siste verdenskrigen. Det har vært søkt i Riksarkivet, i Stockholm, London og Washington, men så langt er ingen glemte helter funnet.

Regjeringen og heltejegerne konstaterer dermed at oppgaven er uoverkommelig uten hjelp fra det norske folk. Regjeringen ber derfor absolutt alle som måtte sitte på informasjon om soldater, offiserer, motstandsfolk eller sivile som «gjorde en ekstraordinær innsats i kampen mot aksemaktene under den annen verdenskrig», og som ikke er dekorert, om å melde fra.

De som vurderes som kvalifisert, vil få tildelt de høythengende militære utmerkelsene som Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen. Utmerkelsene kan gis mens de er i live eller post mortem.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook.