Regjeringen ble orientert om Mitrokhin-avsløringene

Regjeringen bekrefter nå at de ble orientert om Mitrokhin-arkivet. VG skriver at Justisdepartementet fikk en liste med 10-12 personer som hadde tilknytning til KGB.

KGB-ARKIV: Vasilij Mitrokhin jobbet som sjefsarkivar og hoppet av til vesten i 1992. Dette bilder ble tatt av KGB-hovedkvarteret i Moskva 7. november 1990 og viser en plakat av Lenin som hang på framsiden. Foto: AFP/SCANPIX
KGB-ARKIV: Vasilij Mitrokhin jobbet som sjefsarkivar og hoppet av til vesten i 1992. Dette bilder ble tatt av KGB-hovedkvarteret i Moskva 7. november 1990 og viser en plakat av Lenin som hang på framsiden. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) bekrefter nå at de ble orientert om at tre personer var i omtalt i det historiske materialet fra tidligere sjefarkivar Vasilij Mitrokhin.

Samtidig skriver VG at Politiets overvåkningstjeneste (POT) sendte på begynnelsen av 2000-tallet en liste til Justisdepartementet med 10-12 personer som hadde tilknytning til KGB. Personene på listen var tjenestemenn i UD eller tillitsvalgte i Arbeiderpartiet. Disse stammet også fra Mitrokhin-arkivet, ifølge VG.

Avslørte norsk spion-bombe Det var sist søndag Dagbladet skrev om en planlagt bok om KGB og norden, som skal ha blitt stoppet etter press fra blant annet Norge. I boka skal det være flere navn på ansatte i UD og folk fra Arbeiderpartiet. Boka til KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin og den britiske historikeren Christopher Andrew skal inneholde avsløringer om norske politikerens forhold til KGB på 70- og 80-tallet. I 2001 ble det sagt offentlig at boka skulle komme om ett år. Men boka kom aldri.

En kilde, som var tett på prossesen, sier til Dagbladet at boka ble stoppet etter press fra Norge. Ap-topper skal ha vært involvert i å få stoppet informasjonen fra å bli offentlig. En mangeårig ansatt og aktiv Ap-medlem i Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at han blir navngitt i arkivet. Han sier at UD og etteretning var involvert i å stoppe navnene fra å bli offentlige.

Jagland ble orientert I går nektet daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland på at noensinne hadde hørt om boken. Samtidig bekrefter han at han fikk opplysninger to angivelige KGB-kontakter. I dag melder UD at det var snakk om tre personer. 

- IKKE ORIENTERT: Tidligere POT-sjef Per Sefland avviste i går at Utenriksdepartementet orienterte POT om at to av navnene på to av deres ansatte dukket opp i avskrifter av KGBs arkiver over kontakter i utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE ORIENTERT: Tidligere POT-sjef Per Sefland avviste i går at Utenriksdepartementet orienterte POT om at to av navnene på to av deres ansatte dukket opp i avskrifter av KGBs arkiver over kontakter i utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I en pressemelding i dag skriver UD at de november 2000 kontakt med daværende POT i lys av påstander om at norske borgere skulle ha hatt «irregulær kontakt» med KGB.  I januar det påfølgende året fikk UD beskjed om at tre personer var omtalt i Mitrokhin-arkivet.

«Etter å ha foretatt nærmere undersøkelser og gjennomgått saken med de ansatte det gjaldt, ble det fra UDs side konkludert med at det ikke var grunnlag for påstander om irregulær kontakt mellom de UD-ansatte og personer med antatt tilknytning til KGB», heter det i pressemeldingen.

Heller ikke POT mente det var grunnlag for å etterforske saken, ifølge UD, som ikke finner bevis for at UD eller Ap-topper har bidratt til å stanse utgivelsen.

Agenter for KGB Ifølge VG Netts klider skal det ha vært Mitrokhins sviktende helse som førte til at bokprosjektet aldri ble fullført. Mitrokhin døde i 2004.

BLE INFORMERT: Daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland bekrefter at han fikk opplysninger om angivelige KGB-spioner da han var utenriksminister, men at han aldri ble orientert om noen bok. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
BLE INFORMERT: Daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland bekrefter at han fikk opplysninger om angivelige KGB-spioner da han var utenriksminister, men at han aldri ble orientert om noen bok. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

De skriver videre at listen som ble sendt fra overvåkingstjenesten til Justisdepartementet skal ha innholdt en oversikt over navngitte personer med ulik tilknytning til den russiske spionorganisasjonen KGB. Noen skal allerde ha vært vervet som agenter for KGB, mens andre fortsatt skal ha vært under bearbeidelse av av russerne, skriver VG Nett.

Flere av sakene skal ha vært foreldet. Likevel skal overvåkingstjenesten ha innstilt på ulike former for tiltak overfor flere av personene på listen, noe Justisdepartemenet skal ha fulgt opp.

KOM MED BOK I 1999: Den britiske historikeren Christopher Andrews første bok basert på det hemmelige KGB-arkivet skapte brudulje i flere europeiske land. Boka om Skandinavia har ligget innelåst i en skuff siden begynnelsen på 2000-tallet. Foto: AP/PLINIO LEPRI
KOM MED BOK I 1999: Den britiske historikeren Christopher Andrews første bok basert på det hemmelige KGB-arkivet skapte brudulje i flere europeiske land. Boka om Skandinavia har ligget innelåst i en skuff siden begynnelsen på 2000-tallet. Foto: AP/PLINIO LEPRI Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer