Regjeringen ble orientert om Mitrokhin-avsløringene

Regjeringen bekrefter nå at de ble orientert om Mitrokhin-arkivet. VG skriver at Justisdepartementet fikk en liste med 10-12 personer som hadde tilknytning til KGB.

KGB-ARKIV: Vasilij Mitrokhin jobbet som sjefsarkivar og hoppet av til vesten i 1992. Dette bilder ble tatt av KGB-hovedkvarteret i Moskva 7. november 1990 og viser en plakat av Lenin som hang på framsiden. Foto: AFP/SCANPIX
KGB-ARKIV: Vasilij Mitrokhin jobbet som sjefsarkivar og hoppet av til vesten i 1992. Dette bilder ble tatt av KGB-hovedkvarteret i Moskva 7. november 1990 og viser en plakat av Lenin som hang på framsiden. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) bekrefter nå at de ble orientert om at tre personer var i omtalt i det historiske materialet fra tidligere sjefarkivar Vasilij Mitrokhin.

Samtidig skriver VG at Politiets overvåkningstjeneste (POT) sendte på begynnelsen av 2000-tallet en liste til Justisdepartementet med 10-12 personer som hadde tilknytning til KGB. Personene på listen var tjenestemenn i UD eller tillitsvalgte i Arbeiderpartiet. Disse stammet også fra Mitrokhin-arkivet, ifølge VG.

Avslørte norsk spion-bombe Det var sist søndag Dagbladet skrev om en planlagt bok om KGB og norden, som skal ha blitt stoppet etter press fra blant annet Norge. I boka skal det være flere navn på ansatte i UD og folk fra Arbeiderpartiet. Boka til KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin og den britiske historikeren Christopher Andrew skal inneholde avsløringer om norske politikerens forhold til KGB på 70- og 80-tallet. I 2001 ble det sagt offentlig at boka skulle komme om ett år. Men boka kom aldri.

En kilde, som var tett på prossesen, sier til Dagbladet at boka ble stoppet etter press fra Norge. Ap-topper skal ha vært involvert i å få stoppet informasjonen fra å bli offentlig. En mangeårig ansatt og aktiv Ap-medlem i Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at han blir navngitt i arkivet. Han sier at UD og etteretning var involvert i å stoppe navnene fra å bli offentlige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer