Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen blir forvrengt

Direktør Petter J. Drefvelin i Utlendingsdirektoratet mener at Bondevik-regjeringens signaler om en oppmyking av norsk asyl- og flyktningepolitikk kan være en av årsakene til at serbiske asylsøkere kommer til Norge. - Det kan jeg ikke forstå sier justisminister Aud-Inger Aure (Krf).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er grunn til å spekulere på om signalene om en mykere norsk politikk er årsaken til at serbiske asylsøkere velger å reise til Norge. Sånt ryktes fort.

Situasjonen for oss er at vi såvidt har mottatt søknadene fra serbiske asylsøkere. 320 er kommet til Norge siden midten av desember. Jeg synes det er grunn til å mane til edruelighet og foreløpig la være å snakke om en strøm av asylsøkere, sier Petter J. Drefvelin til Dagbladet.

Rykter

Justisminister Aud-Inger Aure (Krf) utelukker ikke at det går rykter blant serberne i Øst-Slavonia om at det er blitt lettere å få asyl i Norge.

- Det kan være at signalene fra regjeringen blir forvridd og forvrengt når de kommer så langt. Vi skal fortsatt føre en restriktiv asyl- og flyktningepolitikk, sier Aure, som med følgende uttalelse ikke gir serberne noe stort håp om å få bli:

- De kommer fra et område hvor det har blitt stor uro, høy arbeidsløshet og problemer når folk vender tilbake og finner andre som har overtatt husene deres. Men jeg viser til at FNs høykommisær for flyktninger sier at det ikke er behov for noen generell beskyttelse, sier justisministeren. Aure understreker at alle skal få indiviuell behandling av sin søknader.

Følger med

- Men hva innebærer det når du sier at regjeringen foretar en forsiktig oppmyking av asyl- og flyktningepolitikken?

- Det betyr at flere skal få bli, sier Aure, som viser til at svært få asylsøkere har fått innvilget politisk asyl de siste årene.

Justisdepartementet vil foreløpig ikke ta noe initiativ til å endre asyl- og flyktningepolitikken eller visumreglene som en følge at 350 serbo-kroater har kommet til Norge de siste to månedene.

- Vi vil følge nøye med hva som skjer i tida som kommer, sier Aud-Inger Aure.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!