Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen bruker 12 milliarder av oljeinntektene

Regjeringen vil bruke nærmere 12 milliarder kroner av oljeinntektene i statsbudsjettet for neste år og sette nær 189 milliarder inn i Oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatter og avgifter øker med til sammen 8,9 milliarder, oljeprisen anslås til 180 kroner per fat neste år.

Det foreslås også innført en konjunkturavgift på 1,5 prosent som vil gi staten 6,8 milliarder kroner i nye inntekter. Denne avgiften skal beregnes av utbetalt lønn og næringsinntekt.

Det er helse, omsorg, forskning og utvikling og satsing på barn og unge som får de største økningene på budsjettet. Helsevesenet får til sammen 2,6 milliarder kroner mer neste år.

Kommunenes frie inntekter øker med 1,6 milliarder kroner, mens de samlede inntektene til kommuner og fylker øker med rundt 4 milliarder. Det meste av pengene går til såkalte øremerkede formål.

I tillegg foreslås det lavere priser på kjøtt, drivstoff og alkohol. Kjøtt blir 18 prosent billigere, mens bensin og diesel blir 50 øre billigere fra nyttår og 1,20 kroner billigere fra 1. juli, sammenlignet med dagens priser. Diesel vil fra samme dato bli 1,13 kroner billigere per liter. Avgiften på brennevin blir satt ned med 17,5 prosent.

(NTB)