- Regjeringen bryter barnekonvensjonen hver eneste dag

Frp vil avskaffe ordningen med midlertidig opphold til asylbarn.

HOPPET I BINGEN: Frp-nestleder Per Sandberg og SV-leder Audun Lysbakken hoppet i Redd Barnas ballbinge for å duellere om asylbarna. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
HOPPET I BINGEN: Frp-nestleder Per Sandberg og SV-leder Audun Lysbakken hoppet i Redd Barnas ballbinge for å duellere om asylbarna. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Frp vil avskaffe ordningen med midlertidig opphold til asylbarn.

Det sa Per Sandberg da han møtte SV-leder Audun Lysbakken til det som må kunne kalles en opphetet debatt i en ballbinge i solfylte Arendal sentrum tidligere i dag. Svetten glinset fra pannen til Frp-nestlederen, som flere ganger under debatten måtte forsynes med vann fra hjelpsomme bivånere. 

Les også: 106 asylbarn forsvant i fjor  

Sandberg: - Implisitt i vår politikk At også Frp vil avskaffe den sterkt kritiserte ordningen ble tolket som en nyhet av flere av interesseorganisasjonene som overvar seansen. 

- At både SV og Frp ønsker å jobbe for å avskaffe ordningen med midlertidig opphold er vi glade for å høre. Det betyr at dette blir en viktig sak uansett hvem som vinner valget, sier leder Stian Seland i Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) til Dagbladet.

Sandberg selv vil ikke gå med på at det er særlig nytt at Frp vil ordningen til livs:

- Nei, det er ingen nyhet. Det ligger implisitt i vår politikk. Dersom man vil gi alle asylsøkere svar innen seks måneder, så trenger man ikke ordningen med midlertidig opphold, sier han til Dagbladet.

I Frp's valgprogram heter det:

«Det er ikke akseptabelt at folk skal oppholde seg i asylmottak i flere år mens de står i kø hos utlendingsforvaltningen. Dette er særdeles viktig når barn er involvert. Asylsøknader bør behandles i løpet av maksimalt seks måneder, og asylsøkere skal sitte i lukkede asylmottak i påvente av ferdigbehandlet søknad og avklart identitet.»

- Det som burde få mer oppmerksomhet, er at den sittende regjeringen bryter barnekonvensjonen hver dag. Hver eneste dag gjør de det, fortsetter Sandberg.

BLÅ KASTEBALL: Frp-nestleder Per Sandberg og SV-leder Audun Lysbakken hoppet i Redd Barnas ballbinge for å duellere om asylbarna. De tok seg tid til å jøgle litt før debatten kom i gang: - Ta en blå, sa Sandberg før han kastet han en blå ball på Lysbakken, som forsvarte seg med en rød - eller egentlig rosa. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetFoto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BLÅ KASTEBALL: Frp-nestleder Per Sandberg og SV-leder Audun Lysbakken hoppet i Redd Barnas ballbinge for å duellere om asylbarna. De tok seg tid til å jøgle litt før debatten kom i gang: - Ta en blå, sa Sandberg før han kastet han en blå ball på Lysbakken, som forsvarte seg med en rød - eller egentlig rosa. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetFoto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Dette har også juristen og den tidligere Høyre-mannen Geir Kjell Andersland, som er medlem av Forum for barnekonvensjonen, hevdet tidligere. Det samme har Redd Barna gjort overfor Dagbladet

Lysbakken: - Velgerne må gi oss muskler - Frp er det siste partiet jeg tar til meg kritikk på asylpolitikken vår fra, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.  

Under debatten sa Lysbakken at også hans parti vil avskaffe ordningen med midlertidig opphold for asylbarn. Han viste dessuten til at SV vil at barnevernet skal ta ansvar for de mindreårige asylbarna. De har fått til det for de minste barna, mens ungdom mellom 15 og 18 år fremdeles må oppholde seg på asylmottak med voksne, sa han.

Overfor Dagbladet legger Lysbakken vekt på at regjeringen har gjort mye for å bedre situasjonen for asylbarna. Han viser til endringene som ble gjort i utlendingsloven og utlendingsforskriften i 2007, der det ble presisert at barns tilknytning til riket i større grad skulle vektlegges.      

- Det har ført til at vi har gitt opphold til flere. Samtidig er det ingen hemmelighet at det er uenighet om dette i regjeringen. Vi er uenige med Arbeiderpartiet om ganske mye på dette området. Så det er viktig å si at velgerne ikke bare må stemme etter hvem de vil ha i regjering, de må stemme på den politikken de vil ha, sier SV-lederen.

- Vi vil gjøre mer for asylbarna, men da må velgerne gi oss muskler til å gjøre det. I 2009 gikk alle partiene som var for en rausere asylpolitikk tilbake, det er klart det har en del å si, fortsetter han.

Debatten ble arrangert av Redd Barna under Arendalsuka.