Regjeringen cand. minst

Regjeringen Bondevik er dårligst i verden - når det gjelder statsrådenes utdanningsnivå. Ikke et eneste land i den rike del av verden har statsråder med dårligere utdanning enn Norge, der bare 39 prosent av dem har høyere universitetsutdannelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tallet kunne gjerne vært høyere, men jeg ville vært like bekymret om det var 100 prosent akademikere, sier utdanningsminister Jon Lilletun til Dagbladet.

Norge er det eneste av 27 undersøkte land, hvor under 50 prosent av statsrådene har høyere universitetseksamen.

For å unngå misforståelser vedrørende landenes forskjellige utdannelsessystemer, regnes ikke høgskoler og militærutdannelse som universitetsutdannelse. Undersøkelsene har tatt utgangspunkt i fullført universitetsutdannelse med minimum fire års studier.

Bare 39 prosent av de norske statsrådene kan vise til slik utdannelse, ifølge en undersøkelse svenskene Tom Hedrup og Ewa-Lena Nordberg har foretatt. De studerer statsvitenskap ved Santa Monica College i California.

Den norske regjeringen slår faktisk Sverige bare på ett punkt:

Statsminister Kjell Magne Bondevik kan med sine prestestudier vise til en universitetseksamen, og det kan ikke hans kollega Göran Persson skryte av.

Varsler reform

- En regjering skal speile bredden i befolkningen. Og det er en veldig styrke for regjeringen at den rommer fiskere, bønder og sånne som meg, sier utdanningsminister Jon Lilletun.

Selv han har gått på fire skoler:

  • Sjuårig folkeskole, framhaldsskole, «omfattende søndagsskole» og handelsskole.

- Det var ikke råd hjemme hos oss til at jeg kunne reise på gymnaset. Jeg kunne gjort det siden, men det ble aldri tid. Jeg angrer ikke på det, for jeg har hatt et fantastisk rikt liv, sier Lilletun.

Nå varsler han en reform der kompetanse skal regnes på en ny måte, der realkompetanse skal kunne gi plass på høgskole og universitet.

- Realkompetansen er summen av den erfaringskunnskap og den praktiske og teoretiske kunnskap man har samlet. Det er en erkjennelse at det finnes flere kunnskapsveier. Vi skal bryte ned kunnskapsgrensene, sier han.

Kan regne

Jon Lilletun ler godt av undersøkelsen.

- Men 39 prosent er ikke mye...

- Å, joda. Det er fire av ti, svarer han.

Men statsrådens regnekunnskaper fra handelsskolen gjorde ikke utslag på de svenske studentenes undersøkelse.

  • De sammenliknet utdannelsesnivået i regjeringene i EU-landene, G7-landene og OECD-landene. Til sammen 25 land, pluss Thailand og Sør-Afrika.

En trussel

«De fleste vestlige samfunnene er bygget på demokratiske grunnholdninger. Politikere uten utdannelse er en trussel mot slike holdninger, fordi universitetene er grunnpillaren i en slik utdannelse», skriver de to svenskene i sin konklusjon.

Samtlige av de store og betydningsfulle landene kan vise til at hundre eller over nitti prosent av statsrådene kan skilte med universitetseksamener.

Ikke overraskende er det USA, Tyskland, Japan, Sveits, Spania, Portugal, England og Irland, som ved siden Ungarn har statsråder med høyest utdannelse. I alle de ni landene har samtlige statsråder universitetsutdannelse.

Norden dårligst

De fleste andre landene i undersøkelsen havner på mellom åtti og hundre prosent, mens tallene er skrøpeligere i Norden.

Finland er på femteplass fra bunnen. Bare Israel med 81 prosent universitetsutdannelse blant statsrådene kiler seg inn blant de nordiske landene. For den danske regjeringen er tallet 70 prosent, for svenskene bare 55.

På suveren 27. og sisteplass av landene troner sentrumsregjeringa til Kjell Magne Bondevik: Bare 39 prosent av statsrådene har universitetseksamen.

LITE SKOLE: Bondevik-regjeringen er den minst skolerte i den rike del av verden.