Regjeringen dropper omstridt forslag om høyere maksstraff

Venstre vil fortsatt ikke stemme for det modererte forslaget. 

DROPPER FORSLAG: Justis- og beredskapsdepartementet sier at de har besluttet å skrinlegge forslaget om 40 års maksstraff for de alvorligste forbrytelsene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DROPPER FORSLAG: Justis- og beredskapsdepartementet sier at de har besluttet å skrinlegge forslaget om 40 års maksstraff for de alvorligste forbrytelsene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil skjerpe straffen for gjentatte grove volds- og seksuallovbrudd, men dropper et omstridt forslag om å øke maksstraffene til 30 og 40 år.

Det kommer fram i et nytt lovforslag som ble oversendt Stortinget mandag.

- Dette vil være et signal til domstolene om at hvert lovbrudd skal få større betydning for den samlede straffeutmålingen når noen har begått flere grove volds- og seksuallovbrudd, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).

I dagens lovgiving kan man ikke legge sammen straffene for hvert enkelt lovbrudd dersom en person blir dømt for flere forhold. Den totale straffen kan kun være opptil det dobbelte av strafferammen for den mest alvorlige forbrytelsen og ikke gå utover lovens maksimalstraff på 21 år. Det betyr at en gjerningsperson med mange lovbrudd bak seg kan oppnå en betydelig «kvantumsrabatt».

Amundsen viser til voldtektssakene mot Julio Kopseng, hvor den tidligere TV-danseren ble dømt til lovens maksimumsstraff på 21 års forvaring for voldtekt og overgrep mot 19 kvinner, ifølge TV 2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer