Regjeringen dropper planene om portforbud

Regjeringen dropper planene om portforbud, melder NRK.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Berit Roald / NTB
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vår oppfatning at vi ikke har bruk for portforbud som tiltak. Vi mener likevel at det var riktig å utrede dette, i en usikker situasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til NRK.

Regjeringen har ønsket en hjemmel om å innføre portforbud dersom coronasmitten kom ut av kontroll. Forslaget ble lagt ut på høring 8. januar i år, men nå er det besluttet at planene legges bort.

- Regjeringen er opptatt av å være best mulig forberedt i forbindelse med å bekjempe coronaviruset. Derfor har vi også utredet behovet for en lovhjemmel om portforbud, som vi har hatt på bred høring. Dette er et «verktøy» vi ikke har, og som vi heller ikke har hatt behov for. Det er fortsatt situasjonen, og den håper vi skal vedvare. Derfor fremmer vi ikke noe lovforslag for Stortinget, sier Mæland i en pressemelding.

Justisdepartementet har mottatt over 1400 høringsinnspill, og de aller fleste har vært kritiske til forslaget. Mer enn 1200 av dem er fra privatpersoner.

- Vi går nå igjennom høringsinnspillene, og er glade for engasjementet og de store debattene dette har reist. Vi mener imidlertid ikke det er behov for en slik hjemmel, og håper heller ikke det blir det, sier Mæland.

I midten av januar gjorde statsminister Erna Solberg (H) det klart at portforbud kunne bli innført hvis det ble nødvendig.

- Ingen ønsker portforbud i Norge. Men hvis smitten kommer helt ut av kontroll, slik at liv og helse for mange mennesker blir alvorlig truet, kan det være det siste virkemiddelet vi har å gripe til, sa statsministeren.

For to uker siden gjentok også Mæland at regjeringen ikke ønsket å innføre portforbud.

- Fra vår side har vi likevel ment at det er viktig å utrede det juridiske handlingsrommet, i situasjonen skulle bli mer alvorlig, sa Mæland.

Hun la til at det er regjeringens jobb å planlegge for de verst tenkelige scenarioene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer