Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen dropper sjøkabel i Hardanger

Går inn for høyspentmaster, ifølge NRK.

- GÅR FOR HØYSPENTMASTER: Ifølge NRK har regjeringen bestemt seg for å droppe sjøkabel i Hardanger. Her er olje- og energiminister Terje Riis Johansen og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og Karl Erik Schjøtt Pedersen ved Statsministerens kontor avbidlet utenfor Hardangerfjorden Hotell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- GÅR FOR HØYSPENTMASTER: Ifølge NRK har regjeringen bestemt seg for å droppe sjøkabel i Hardanger. Her er olje- og energiminister Terje Riis Johansen og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og Karl Erik Schjøtt Pedersen ved Statsministerens kontor avbidlet utenfor Hardangerfjorden Hotell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen går inn for høyspentmaster i Hardanger og dropper dermed sjøkabelalternativet, ifølge NRK.

- Vi kommenterer ikke dette før en pressekonferanse klokka to, sier kommunikasjonsrådgiver Trude Borg Iversen i Olje- og energidepartementet til Dagbladet.

- Det er ikke lagt fram noe avgjørelse som er lagt fram, så det er ingenting å kommentere nå, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor.

Kommunene får 100 000 kr Til sammen fire forskjellige utvalg leverte 1. februar sine rapporter om ulike sider av å legge sjøkabel med en lengde på 60 kilometer i Hardanger. Utvalgene mente at sjøkabelalternativet er teknisk mulig, men at det trolig vil koste om lag 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av høyspentmaster.

Det har tidligere vært diskusjon om et næringsfond på 100 000 kroner, som kommunne har blitt lovet som et plaster på såret. Hordaland Arbeiderparti har krevd at dette økes til 500 000 kroner, men ifølge NRK er det nå klart at de ikke får en krone mer enn 100 000 kroner.

Regjeringen har siden holdt en bred høring med alle berørte parter. Tirsdag klokka 14 holder olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en pressekonferanse om kraftframføringen mellom Sima og Samnanger.

Allerede i juli i fjor vedtok regjeringen at det skal føres opp høyspentmaster på denne strekningen i Hardanger, men måtte snu etter folkelig press og utrede mulighetene for sjøkabel.

Venstre reagerer I en pressemelding uttrykker Venstre sin skuffelse over at regjeringen ifølge NRK dropper planene om sjøkabel i Hardanger til tross for utredninger som har vist at det er teknisk og økonomisk mulig.

- Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger med kortsiktige løsninger i stedet for å investere i fremtiden. Utredninger har vist at sjøkabel både er teknisk og økonomisk mulig, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

- Hardanger er en av de får naturområdene i Norge må vurderes som noe helt unikt, og det krever derfor unike løsninger, mener han.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling