- Regjeringen er et fundamentalistisk prestestyre

- Regjeringen er på linje med Jehovas vitner når de forbyr forskning på befruktede egg, sier sosialkomiteens leder John Alvheim (Frp). Han står alene sammen med Ap i kampen mot det han kaller et «fundamentalistisk prestestyre». SV kan sikre regjeringen flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jehovas vitner nekter sine egne blodoverføring og setter religion over hensynet til liv og helse. Regjeringen er nesten like ille når den ikke tillater en forskning som kan redde syke mennesker. Det er umoralsk, tordner Alvheim, som startet sin politiske karriere i KrF.

- Jeg har det samme kristne grunnsynet som Kjell Magne Bondevik og Dagfinn Høybråten. Men jeg kan ikke se det uetiske i at befruktede egg som i dag kastes, i stedet kan bli brukt til å helbrede sykdom og forlenge liv.

- Det er uetisk å la være. Regjeringen oppfører seg som et fundamentalistisk prestestyre, sier sosialkomiteens leder.

Dobbeltmoral

Alvheim er enig med samfunnsmedisiner Berthold Grünfeld, som kaller regjeringens holdning «dobbeltmoral av verste sort». Grünfeld er overbevist om at ingen politikere vil tørre å nekte den norske befolkningen å dra nytte av de resultatene forskningen i utlandet eventuelt fører med seg.

Hvis forskerne lykkes med å knekke koden for hvordan stamceller kan erstatte ødelagte celler, kan for eksempel en pasient med leverskade få nye leverceller.

Man tror ny teknologi kan revolusjonere behandling av sykdommer som Parkinson, Alzheimer, hjerneslag og diabetes.

Ignorerer råd

Regjeringen godtar forskning på stamceller fra voksne, men i dag er det umulig å forutsi hvilke typer stamceller som i framtida viser seg å ha best effekt.

Det er en av grunnene til at rådgivingsorganet, Bioteknologinemnda, anbefaler å oppheve forbudet mot forskning på befruktede egg. Det samme har arbeidsgruppa helseministeren satte ned.

- Høybråten burde fulgt nemndas råd. Jeg tror ikke folk finner seg i at politikere fratar dem muligheten for behandlingen vi forventer skal komme ut av stamcelleteknologien, sier Ap's Asmund Kristoffersen i sosialkomiteen.

Intern strid i SV

Ap og Frp står alene om å tillate forskning på befruktede egg. Sp har programfestet forbud. SVs sosialpolitiske talsmann, Olav Gunnar Ballo, er klar i sin støtte til regjeringen, men kan vente seg bråk i gruppa.

Magnar Bergo (SV) vil jobbe for at Ballo lider nederlag: - Jeg er enig med Berthold Grünfeld i at det er «absurd å likestille en celleklump med et ferdig utviklet menneske». Jeg håper mitt syn til slutt vinner fram, sier Bergo.

Revideringen av bioteknologiloven kommer opp til behandling i Stortinget en gang før sommeren - hvis regjeringen sender over saken før påske.

REFSER BONDEVIK: John Alvheim (Frp) mener det er hårreisende umoralsk av regjeringen å nekte forskning på befruktede egg. - De er på linje med Jehovas vitner, sier sosialkomiteens leder.