IKKE FORNØYD:  - Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen fra ett år siden, sa Venstres Terje Breivik på dagens pressekonferanse.
IKKE FORNØYD:  - Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen fra ett år siden, sa Venstres Terje Breivik på dagens pressekonferanse.Vis mer

- Regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle avtalen med oss

Nå skal Venstre svare på Ernas knallharde posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen fra ett år siden, sa Venstres Terje Breivik på dagens pressekonferanse.

- Det regjeringen la fram i dag er ikke i nærheten av oppfylle avtalen fra i fjor. Ingen økning av CO2-avgift og det er tvilsomt at det gir noen reduksjon i det hele tatt. Statsministeren hevdet derimot at det gir et kutt på 200 000 tonn CO2. Jeg er usikker på om regjeringen forstår alvoret.

I dag sprakk nyheten som - ifølge kritikernes syn - setter hele regjeringens grønne skifte på spill.

Regjeringen går riktignok med på å øke drivstoffavgiftene, men varsler samtidig at de vil kutte i både bompenger, årsavgift, og blant annet øke pendlerfradraget.

Dermed setter statsminister Erna Solberg hardt mot hardt mot Venstre.

- Dette er så langt det er ansvarlig å gå i dette budsjettet. Å gå lenger vil være kontraproduktivet overfor for eksempel sysselsetting, sa Solberg på en pressekonferanse fredag formiddag.

I dag kom Venstres svar på regjeringens forslag, og deres komprimissløse holdning.

- Venstre har vist stor vilje til å finne løsninger, men det var først tidligere denne måneden at vi fikk noe konkret. Vi må se helheten i budsjettet før vi kan konkludere. På venstre er det suverent viktigste å kutte i klimagassutslippene, sa Breivik.

Venstre mener regjeringens forslag er stikk i strid med hensikten med grønt skatteskifte, fordi lettelsene premierer bilkjøring og dermed ikke bidrar til å forsterke klimaforliket.

Erna Solberg har en annen tolkning.

- I budsjettavtalen står det at det skal gi sektorvise kompensasjon. Og sektorvis betyr faktisk bilister, sa Solberg til Dagbladet etter pressekonferansen tidligere i dag.

- Så Venstre har misforstått?

- Dette er balansen i vedtaket vårt. Så vi er rett og slett bare grunnleggende uenige med Venstre i dette spørsmålet.

Saken oppdateres.