- Regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle avtalen med oss

Nå skal Venstre svare på Ernas knallharde posisjon.

IKKE FORNØYD:  - Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen fra ett år siden, sa Venstres Terje Breivik på dagens pressekonferanse.
IKKE FORNØYD:  - Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen fra ett år siden, sa Venstres Terje Breivik på dagens pressekonferanse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen fra ett år siden, sa Venstres Terje Breivik på dagens pressekonferanse.

- Det regjeringen la fram i dag er ikke i nærheten av oppfylle avtalen fra i fjor. Ingen økning av CO2-avgift og det er tvilsomt at det gir noen reduksjon i det hele tatt. Statsministeren hevdet derimot at det gir et kutt på 200 000 tonn CO2. Jeg er usikker på om regjeringen forstår alvoret.

I dag sprakk nyheten som - ifølge kritikernes syn - setter hele regjeringens grønne skifte på spill.

Regjeringen går riktignok med på å øke drivstoffavgiftene, men varsler samtidig at de vil kutte i både bompenger, årsavgift, og blant annet øke pendlerfradraget.

Dermed setter statsminister Erna Solberg hardt mot hardt mot Venstre.

- Dette er så langt det er ansvarlig å gå i dette budsjettet. Å gå lenger vil være kontraproduktivet overfor for eksempel sysselsetting, sa Solberg på en pressekonferanse fredag formiddag.

Regjeringens forslag

  • Dieselavgiften økes med 35 øre
  • Bensinavgiften økes med 15 øre
  • Mineraloljeavgiften økes med 20 øre
  • Årsavgiften reduseres med 12 prosent
  • Bompengene skal reduseres med 10 prosent på riks- og fylkesveiprosjekter
  • Pendlerfradraget skal økes

- Dette reduserer klimagassutslippene med 0,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer utslipp fra rundt 100 000 biler, sa Erna Solberg.

- Til tross for noe høyere pris på bensin og diesel, kommer bilistene ut av dette på en gunstig måte med total netto lettelse på i overkant av 900 millioner kroner, la Siv Jensen til.

I dag kom Venstres svar på regjeringens forslag, og deres komprimissløse holdning.

- Venstre har vist stor vilje til å finne løsninger, men det var først tidligere denne måneden at vi fikk noe konkret. Vi må se helheten i budsjettet før vi kan konkludere. På venstre er det suverent viktigste å kutte i klimagassutslippene, sa Breivik.

Venstre mener regjeringens forslag er stikk i strid med hensikten med grønt skatteskifte, fordi lettelsene premierer bilkjøring og dermed ikke bidrar til å forsterke klimaforliket.

Erna Solberg har en annen tolkning.

- I budsjettavtalen står det at det skal gi sektorvise kompensasjon. Og sektorvis betyr faktisk bilister, sa Solberg til Dagbladet etter pressekonferansen tidligere i dag.

- Så Venstre har misforstått?

- Dette er balansen i vedtaket vårt. Så vi er rett og slett bare grunnleggende uenige med Venstre i dette spørsmålet.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer