ETTERLYSER TALLGRUNNLAGET:  Statssekretær Pål K. Lønseth sier han ikke kjenner til noen statistikk som viser at id-løse kriminelle står bak majoriteten av overfallsvoldtektene. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
ETTERLYSER TALLGRUNNLAGET: Statssekretær Pål K. Lønseth sier han ikke kjenner til noen statistikk som viser at id-løse kriminelle står bak majoriteten av overfallsvoldtektene. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

- Regjeringen er også for at kriminelle er i fengsel

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet stiller seg undrende til Johannesens utspill om id-løse asylsøkere og overfallsvoldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, sier i dagens Dagbladet at han ønsker å låse inne id-løse kriminelle. Dette mener han at vil kunne få en slutt på overfallsvoldtektene.

- Jeg støtter selvfølgelig forslagene om mer synlig politi og opplyste gater. Men det er ikke nok. Fakta er at kriminelle id-løse asylsøkere er overrepresentert i saker som gjelder overfallsvoldtekter, sier Johannessen til Dagbladet.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet etterlyser tallgrunnlaget fra Johannesen.

- Gode regler - Det er en del uklarheter for meg. Johannessen slår fast at flesteparten av overfallsvoldtektene er begått av id-løse. Jeg lurer veldig på hvor han har de tallene fra, sier Lønseth til Dagbladet.

Lønseth understreker at overfallsvoldtektene er et «meget alvorlig problem som det rettes mange tiltak mot fra regjeringens side».

- Likevel er det et faktum at de aller fleste voldtekter begås av hvite menn mot hvite kvinner på nachspiel. Skal vi DNA-registrere alle hvite menn av den grunn? spør Lønseth.

Statssekretæren sier han også er usikker på hva Johannessen mener med id-løse kriminelle.

- Regjeringen ønsker også at kriminelle er i fengsel, og det har vi gode regler for, sier Lønseth.

- Når det gjelder id-løse er det mange som kommer til Norge som ikke har med seg papirer, men det kan være mange gode grunner til det. Når det gjelder id-juks eller personer som ikke bidrar til avklaring av egen identitet, så er det en annen skål. Der har vi allerede vidtgående regler i Utlendingsloven med mulighet for å frihetsberøve, sier han videre.

Skjerping av loven Justisdepartementet har også lagt fram en propisisjon til Stortinget hvor det foreslås ytterligere skjerping av utlendingsloven.

I proposisjonen foreslår Justisdepartementet «utvidede hjemler for bruk av utlendingsrettslige tvangsmidler overfor utlendinger med uklar identitet, utlendinger som det er grunn til å frykte vil unndra seg utsendelse, og overfor kriminelle utlendinger og utlendinger som utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser».

- Så vi er nok langt på vei enige. Men vi har et lovverk for dette, og vi har vide rammer og hjemler for den gruppen han trolig etterlyser fengsling av. Johannessen bør også ha rettssikkerhetsaspekter med i sin vurdering, sier Lønseth.