OPPRØRT: Lene Vågslid (Ap) har overtatt som leder av Stortingets justiskomité, og er opprørt. - Det er smålig av regjeringen å kutte i støtten til Juss-Buss og de andre som hjelper de svakeste i samfunnet med juridiske råd, sier Vågslid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRØRT: Lene Vågslid (Ap) har overtatt som leder av Stortingets justiskomité, og er opprørt. - Det er smålig av regjeringen å kutte i støtten til Juss-Buss og de andre som hjelper de svakeste i samfunnet med juridiske råd, sier Vågslid. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Regjeringen er smålig

Lene Vågslid (Ap), den nye lederen av Stortingets justiskomité, er opprørt over regjeringens kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram statsbudsjettet torsdag i forrige uke, kom det Lene Vågslid fryktet. Erna Solberg-regjeringen foreslår å kutte 15 millioner i rettshjelptiltak. Juss-Buss og JURK (Juridisk Rådgivning For Kvinner) får begge etter forslaget til regjeringen millionkutt.

- Mange med meg er opprørt over at Høyre og Frp nå ønsker å kutte støtten til rettshjelptiltak som Juss-buss, JURK, Gatejuristen, Jushjelpa i Midt-Norge Jusshjelpa i Nord-Norge og Jussformidlingen i Bergen. Det beste som kan sies om dette, er at det er smålig, sier Vågslid.

I 2016 behandlet de seks til sammen over 19.200 saker.

- Jushjelpa i Midt-Norge er foreslått kuttet 44 prosent i statsstøtte. Dersom forslaget blir stående må Jushjelpa i Midt-Norge legge ned. Vi har tidligere mottatt 1,2 millioner i støtte, og det er nå foreslått at vi kun skal få 675 000 i støtte, sier Hanne Ree Ugland, daglig leder i Jushjelp i Midt-Norge.

- Usosialt

- Dette er nok et usosialt kutt fra den blå-blå regjeringen, som er svært illustrerende for hvordan Høyre og Fremskrittspartiet gjennomgående tar fra de som trenger det mest og gir til de som trenger det minst, sier Lene Vågslid til Dagbladet.

Hun gjør det helt klart at det er helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å være med på slike kutt.

- Det er ikke første gang regjeringspartiene prøver å kutte i rettshjelpa. Dette er Høyre- og FrP-politikk i praksis.

Vågslid er ikke overrasket, men legger ikke skjul på at hun er kraftig provosert.

- Jeg blir svært opprørt over kuttforslaget fra regjeringen. Kuttene innebærer en betydelig svekkelse av rettssikkerheten, sier Vågslid.

- Rammer de svakeste

Den nye lederen av Stortingets justiskomité mener det er de svakeste i samfunnet, og de har størst behov for juridisk hjelp, som rammes av kuttene.

- Rusmisbrukere, de som har dårlig råd og andre svake grupper blir ofre for regjeringens politikk. Forslaget betyr at færre vil få hjelp av Juss Buss. Jurk og Gatejuristen. Dette fører til at de som trenger det aller mest, ikke vil få juridisk bistand, sier Vågslid.

Nå setter Lene Vågslid sin lit til at flertallet på Stortinget griper inn og overkjører Solberg-regjeringens kuttforslag.

- Forhåpentligvis forstår både Kristelig Folkeparti og Venstre hva disse kuttene vil føre til, og hvem som vil bli hardest rammet sier Vågslid.

- Uforståelig

Arbeiderpartiets fremste justispolitiker har ingen forståelse for at regjeringen derimot vil gi statsstøtte til stiftelsen Human Rights Service.

- Regjeringen velger å kutte i støtten til de svakeste, men vil gi 1.8 millioner kroner til Hege Storhaug og Human Rights Service. Det er uforståelig, sier Lene Vågslid.