MISTER STØTTEN: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mister støtten fra regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MISTER STØTTEN: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mister støtten fra regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Islamsk råd

Regjeringen fjerner støtte til Islamsk Råd

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det ikke er riktig å opprettholde den statlige støtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den årlige utbetalingen på 1,3 millioner kroner til Islamsk Råd Norge (IRN) stoppes. Regjeringen vil stanse driftstilskuddet blant annet fordi den mener at rådet ikke er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobygger, skriver regjeringen i en pressemelding.

Kulturdepartementet mener det er vesentlig tvil om IRN er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobyggerorganisasjon, dialogpartner og samarbeidspartner for tros- og livssynssamfunn, organisasjoner, sivilsamfunnet og det offentlige. Pengene vil med Stortingets tilslutning bli lyst ut til andre dialogformål.

Regjeringen foreslår at driftstilskuddet til Islamsk Råd Norge ikke utbetales. Her generalsekretær Mehtab Afsar (fra venstre), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i IRN. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Regjeringen foreslår at driftstilskuddet til Islamsk Råd Norge ikke utbetales. Her generalsekretær Mehtab Afsar (fra venstre), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i IRN. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Religionsdialog er et avgjørende bidrag til integrering. Derfor har regjeringen økt midlene til dette formålet. Det er nå vesentlig tvil om hvorvidt IRN bidrar til å oppfylle formålet, og derfor velger regjeringen å stoppe driftsstøtten til rådet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Konflikt

Kulturdepartementet har tidligere holdt tilbake støtte til Islamsk Råd. Utbetalingen som de skulle ha fått i juli ble frosset av departementet, og det er denne utbetalingen regjeringen nå ikke vil betale.

Det har vært mye uenigheter rundt og i Islamsk Råd Norge det siste året. Rådet fikk krass kritikk da de i mars ansatte en medarbeider som bruker nikab. Organisasjonen møtte tverrpolitisk svekket tillit, og førte til at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalte Islamsk Råd inn på teppet.

Norges største muslimske trossamfunn valgte å melde seg ut av Islamsk Råd som følge av ansettelsen.

I starten av oktober varslet også Nortura at de sier opp avtalen om halalsertifisering med Islamsk Råd Norge, som følge av at tilliten til IRN fra myndighetene, storsamfunnet og det muslimske samfunnet er svekket.

Har mistet tilliten

Kulturministeren sier i pressemeldingen mandag at regjeringen ønsker mer religionsdialog og heller vil at pengene går til støtte til dialogprosjekter.

- Når departementet nå anbefaler for Stortinget at IRN ikke lenger skal få statsstøtte, er det fordi tilliten til IRN ikke lenger er til stede. Konfliktene i og rundt IRN får tydelige konsekvenser for organisasjonens evne til å gjøre det de får penger for å gjøre. Trosdialogen er for viktig til at IRN skal få stå i veien, sier hun.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Islamsk Råd Norge og generalsekretær Mehtab Afsar, som ikke har besvart våre henvendelser.