<strong>FÅR KJEFT:</strong> Da statsminister Jens Stoltenberg snakket til Fagforbundets landsmøte i Folkets Hus i Oslo tirsdag , lanserte han regjeringens nye tiltak for å øke bruken av biodrivstoff i Norge. Opposisjonen mener planene er en utvannet variant av en avtale de allerede hadde på plass. FOTO: SCANPIX
FÅR KJEFT: Da statsminister Jens Stoltenberg snakket til Fagforbundets landsmøte i Folkets Hus i Oslo tirsdag , lanserte han regjeringens nye tiltak for å øke bruken av biodrivstoff i Norge. Opposisjonen mener planene er en utvannet variant av en avtale de allerede hadde på plass. FOTO: SCANPIX Vis mer

Regjeringen fjernet klimaløfte - kalte det trykkfeil

En biodiesel-avtale opposisjonspartiene trodde var vedtatt i samarbeid med regjeringen, ble fjernet fra statsbudsjettet som trykkfeil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Karamellen regjeringspartiene har solgt inn som en miljøseier de siste dagene, lå egentlig inne i statsbudsjettet før en rettelse sendt for tre uker siden, tok det ut.

I et brev fra 30. oktober, endret Finansdepartementet det opposisjonen mener har vært et tverrpolitisk klimaløfte om biodrivstoff. Under overskriften «Korrigering av trykkfeil», introduserer finansminister Sigbjørn Johnsen flere forbehold i planene om å innføre økt påbud om biodrivstoff i norsk diesel.

Dermed gikk regjeringen tilbake på det opposisjonen trodde hadde vært en avtale i ett år.

Stolt Solheim
I fjor høst ble partene i klimaforliket invitert til å diskutere framtidas bruk av biodrivstoff. Tredje desember 2008 presenterte de i fellesskap nye krav. En tverrpolitisk avtale skulle gi omsetningspåbud på 2,5 prosent biodrivstoff fra 2009, og fem prosent fra første juli 2010. Avgjørelsen ble fattet i et klimamøte på miljøvernministerens kontor.

- Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av rask innføring av miljøvennlig biodrivstoff i Norge, sa Solheim den gang til NTB.

Til Teknisk Ukeblad skrøt han av at politikerne nå har gått lengre enn det som var krevd av dem.

- SFT anbefalte en svakere innfasing. For en gangs skyld går vi lengre i miljøhensyn enn SFT. Dette er et eksempel på politisk utålmodighet, vi vil ha raske resultater. Nå må fagfolkene gjøre alt de kan for å nå målene våre, sier Solheim til Teknisk Ukeblad.

Rettelse
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010, står det at «partene i klimaforliket har blitt enige om å trappe opp omsetningspåbudet til 5 pst. fra 1. juli 2010». I brevet med rettelser fra finansdepartementet sendt 30. oktober i år, endres det.

Nå skal en oppjustering skje først etter en «vurdering av klimaeffekten av biodrivstoff, videre utvikling av EUs bærekraftkriterier frem mot 2010 og utviklingen i andre lands politikk på området.»

Opposisjonspolitikerne på stortinget ble først oppmerksomme på at avtalen de trodde var inngått, ikke var det likevel, da statsminister Jens Stoltenberg talte til Fagforbundet tirsdag, og lovet å innføre et omsettingspåbud på 3,5 prosent i 2010, med mål om fem prosent fra 2011. Det er mindre tøffe krav enn det Solheim gikk ut med sammen med Venstre, Høyre og KrF.

Krf-leder Dagfinn Høybråten, Høyre-leder Erna Solberg og Venstres Gunnar Kvassheim var alle på møtet. Slik de oppfatter det, dreier det seg om avtalebrudd fra regjeringens side.

- Skal vi stå på klimaforliket, må vi stole på at det vi er enige om står fast, til det åpent besluttes noe annet. Vi finner oss ikke i å bli brukt som ryggdekning når det passer, men bli hoppet bukk over når det ikke passer, sier Høybråten til Dagbladet.

Kjøreplan
Kvassheim var med på møtet med Solheim, og oppfatter avtalen de kom fram til som bindende.

- Venstre var tydelig på at vi måtte holde fullt trykk på dette, og konklusjonen var nettopp det. Vi oppfattet dette som kjøreplanen, sier Kvassheim.

Han mener Erik Solheims uttalelser den gang, bekrefter dette.

<strong>-AVTALEBRUDD:</strong> Krf-leder Dagfinn Høybråten sier han er skuffet over regjeringen. FOTO: SCANPIX
-AVTALEBRUDD: Krf-leder Dagfinn Høybråten sier han er skuffet over regjeringen. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Rammen for hva man skal gjøre de nærmeste par årene, er gitt, sa Solheim.

Overrasket
At Stoltenberg og SV presenterte tiltakene som en seier, ble Kvassheim overrasket.

- Da Inga Marte Thorkildsen presenterte dette som en halv seier, begrep jeg ingen ting. Vi hadde jo allerede en tøffere avtale, sier Venstre-politikeren til Dagbladet.

Regjeringen avviser kritikken, og henviser til en pressemelding publisert på regjeringens hjemmesider 1. april i år, der målet om fem prosent i 2010 gjentas, men nå under forutsetninger om at klimaeffekten er godkjent. Statssekretær i miljødepartementet, Heidi Sørensen (SV), mener opposisjonen burde sagt ifra i april, dersom de mente regjeringen brøt en avtale.

- Forbeholdene var uttrykt veldig tydelig i april, så å komme nå å klage, henger ikke på greip, sier Sørensen til Dagbladet.

- Politisk spill
Miljøpolitisk talskvinne i SV, Inga Marte Thorkildsen, mener opposisjonen driver politisk spill.

- Har dere brutt en avtale med opposisjonen?

- Overhodet ikke.

- Noen i departementet må tydeligvis også ha trodd denne avtalen var på plass, hvordan kan det ha skjedd?

- Det forholder jeg meg ikke til. Jeg forholder meg til brevet som ble sendt 30. oktober, og som slår fast det som faktisk har skjedd.

- Hva tenker du om at dere, tross noe dere omtaler som en seier, ikke når opp til Erik Solheims uttalte planer fra desember i fjor?

- Det har vært mange sider i denne saken, og mange har vært med å så tvil om biodrivstoff at det har svekket grunnlaget for å få til noe. Det sier litt når Dagfinn Høybråten går inn i debatten med liv og lyst, når han bare fire måneder etter klimaforliket prøvde å få Jens Stoltenberg til å gå bort fra biodrivstoff i det hele tatt, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Fakta biodiesel

• Biodiesel er en diesel som fremstilles av naturlige råvarer, som for eksempel soyabønner eller raps. Raps er den vanligste råvaren i Europa.

• I Norge produseres biodiesel stort sett av lakseolje, fiskeavfall, frityrolje og raps. Det kan også fremstilles biodiesel av flis og spon.

• Biodiesel har vært markedsført som et miljøvennlig alternativ til oljediesel.

• Regjeringen har foreslått i statsbudsjettet å halvere avgiftsfritaket neste år og fjerne det helt fra 2011.

• Stortinget stemte i går for regjeringens forslag. Mange av regjeringspartienes representanter sier de stemte mot sin egen overbevisning.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer