Regjeringen fomler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne partiene regjeringspartiene drev tøff valgkamp mot næringspolitikken til regjeringen Bondevik. Ansgar Gabrielsens tomme verktøykasse er blitt norsk politikk mest utslitte metafor. Men Jens Stoltenberg og hans partnere vant kampen om velgernes hjerter på dette saksområdet, ikke bare i Årdal. Det var skapt en forventning om at i næringspolitikken som alltid er et av politikkens sentrale områder, var de rødgrønne forberedt gjennom flere år i forrige periode.

Men så forsvant trøkket i selve regjeringsdannelsen. Stoltenberg hadde ingen samfunnsbygger med harde klyper av typen Finn Lied, Jens Christian Hauge eller Arve Johnsen på sin liste. Med all respekt for Odd Eriksen var han et sistevalg som ikke ble spurt fordi han hadde mye å vise til og visjoner å virkeliggjøre, men for å fylle distriktenes og LOs kvote. Forleden kom han til Årdal med en mulig dørfabrikk i lomma, og egen erfaring fra ei Søderberglinje til å skape kontakt med. Men han var langt fra å overbevise som næringspolitisk kraftsenter.

Regjeringen Stoltenberg er havnet på defensiven i behandlingen av Årdal-saken. Kommunikasjonen med Hydros Eivind Reiten har åpenbart vært dårlig. Etter å ha innkassert 36 millioner kroner i lønn og bonuser de siste fem åra, framstår Reiten som en aggressiv talsmann for de private aksjonærene i Hydro. Selskapet har en blandet fortid når det gjelder omstilling, og Rjukan som er selskapets arnested, ligger i dag som en spøkelsesby. Reitens siste opptredener i det offentlige rom gir ikke folk i Årdal stor grunn til å ha tillit til hans forsikringer.

Regjeringens fomling i denne saken lover ikke godt for perioden sett under ett. Med en dreven operatør i Næringsdepartementet hadde regjeringen sluppet å gå seg bort i en skinndebatt om næringsministeren kan detaljstyre et selskap som Hydro. Eierskapsmeldingen som kommer seinere i vår, er viktig, men dersom Årdal føyer seg til den pinlige Union-flausen, blir det tungt for regjeringen å gjenvinne velgernes tillit i næringspolitikken.

Hittil har ingen norsk regjering vunnet valg på å ha en mediefavoritt i Utenriksdepartementet. Også i dette landet stemmer de fleste av oss med lommeboka.