Regjeringen forbyr dyresex

Regjeringen vil lovfeste forbud mot dyresex her til lands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dyresex har hittil vært lov i Norge. Men nå vil landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Ap) ha slutt på dette.

- Det er en straffbar handling som ikke skal skje, sier Riis-Johansen til NRK.

Forbudet blir innført når den nye dyrevernloven kommer på plass. Det blir også forbud mot vold mot dyr og bruk av levende dyr som fôr eller agn.

I dagens dyrevernlov heter det at «det er ulovlig å sparke eller slå med staur». Dette viser bare at det er på høy tid med å modernisere loven, mener statsråden.

- Det vil fortsatt være lov å bruke ridepisk på en hest som må dresseres. Men det å bruke en kjepp på ei bikkje vil ikke være lov, sier han videre, og understreker at alle dyr i Norge skal ha det bra.

Ifølge en undersøkelse blant 650 veterinærer i fjor, forekommer dyresex langt oftere enn folk tror.

- Hver femte veterinær har enten konstatert seksuelt misbruk hos en av sine dyrepasienter, eller mistenkt det sterkt. Omfanget av seksualmisbruk av dyr er langt større enn vi hadde grunn til å tro i utgangspunktet, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Hun sier dyresex først og fremst har berørt landbruksdyr som kuer, griser, sauer og lignende, men også familiedyr som hund og katt, samt sportsdyr som hest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer