UENIGE: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (AP) og stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF) i vandrehallen etter den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
UENIGE: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (AP) og stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF) i vandrehallen etter den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Regjeringen fornøyd med Aker-kjøp

Til tross for 3,8 milliarder i verditap. - Vi ville sikre arbeidsplasser, sier Brustad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (Dagbladet.no): I Stortingets spørretime hamret opposisjonen løs mot næringsminster Sylvia Brustad etter at det ble kjent av de statens aksjeportefølje i Aker holding og Solutions har rast i verdi.

— Statens oppkjøp av Aker Solutions for to år siden har gitt et tap på 3,8 milliarder kroner. Oppkjøpet ble gjort uten finansielle rådgivere, sier vararepresentant Knut Arild Hareide (KrF).

Han mener også avtalen ga Wallenberg-stiftelsen en rekke fordeler, blant annet muligheten til å selge seg ut med et betydelig lavere tap enn den norske stat.

Arbeidsplasser
Sylvia Brustad mener investeringen var riktig, på tross av børsfallet.

— Jeg ser ikke på dette som tap. Staten er en langsiktig eier og skal være med på så vel oppturer som nedturer. Denne regjeringen mener statlig eierskap av et visst omfang er nødvendig for å sikre arbeidsplasser og holde hovedkvarterer i Norge, sier Brustad.

Siden 2007 har aksjen stupt i verdi fra kjøpssummen på 145,60 til 35,50.

- Statens eierportefølje på Oslo Børs er falt med 360 milliarder kroner som følge av den økonomiske krisen. Her utgjør ikke Aker Solutions mye og diskusjoner rundt tap er et feil spor, sier Brustad til Dagbladet.no.

Hun mener staten bidro til å sikre arbeidsplasser og at Aker Solutions ble på norske hender.

- Et langsiktig eierskap dreier seg om å se lengre enn ett eller to år, vi er inne for 10 år, sier Brustad.

Mange selskaper med verditap
Regjeringen ble også kritisert for ikke å ha hentet inn ekstern finansiell rådgivning før kjøpet. Statsråden mener selskapet var lett å analysere i 2007 og at staten derofor kunne takle oppgaven selv.

- Det er ikke hensiktsmessig med en regel for alle oppkjøp staten gjør, sier Brustad.

Hun utfordrer derimot Hareide og opposisjonen på om staten bør selge seg ned i alle selskaper som har sunket på børsen det siste året.

- I så fall vil det ha betydning for vårt eierskap i Dnb Nor, Hydro og Statoilhydro, sier Brustad til Dagbladet.no.

Torbjørn Hansen (H) etterlyste hvilke kriterier regjeringen vil legge til grunn for framtidige oppkjøp.

- Noe ligger i eierskapsmeldingen, men vi vil ikke si noe før et eventuelt kjøp blir aktuelt, svarte Brustad fra talerstolen.

- Gode ordninger
Brustad avvsier Hareides anklager om at «avtalen kom til på bakrommet».

- Vi kan godt være uenige i sak, men dette blir helt feil. Oppkjøpet er et eksempel på at regjeringen får til gode ordninger mellom staten og privatpersoner, sier Brustad, med henvisning til Marcus Wallenberg, Kjell Inge Røkke og tidligere næringsminister Dag Terje Andersen sine forhandlinger i forkant av at avtalen ble presentert 22. juni 2007.

- Wallenberg har mindre risiko
Næringsdepartementet innrømmer at de svenske investorene har mindre risiko enn den norske staten. Wallenberg-stiftelsen kan trekke sine investeringer ut av Aker-systemet og er vernet mot store tap

- Wallenberg har en mindre risiko enn staten, men de har også en mindre oppside ved en verdistigning på aksjene, sier statssekretær Øyvind Slåke til Dagbladet.no.

I et nettmøte med Dagbladet.nos lesere i 2007 svarte Andersen at han «Vi regner også med å få avkastning på den aksjeposten vi nå har kjøpt, som i neste omgang kan brukes til skoler, barnehager og andre velferdsgoder.».

Så langt må pengene hentes andre steder fra, utbyttet pr aksje ble tirsdag denne uken satt til én krone og seksti øre.

VERDENSLEDENDE: Aker Solutions er det viktigste selskapet innen leverandørindustrien til norsk olje- og gassvirksomhet.  Her er boreriggen H-6e i Suezkanalen. Foto: AFP
VERDENSLEDENDE: Aker Solutions er det viktigste selskapet innen leverandørindustrien til norsk olje- og gassvirksomhet. Her er boreriggen H-6e i Suezkanalen. Foto: AFP Vis mer
BRUKTE VERKTØYKASSEN: Tidligere næringsminister Dag Terje Andersen (til høyre) og regjeringen brukte i 2007 4,8 milliarder kroner på å handle aksjer i Aker-systemet. På bildet, fra venstre, administrerende direktør i Aker konsernet Leif Arne Langøy, bak: Kjell Inge Røkke, og styreleder i Saab Marcus Wallenberg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
BRUKTE VERKTØYKASSEN: Tidligere næringsminister Dag Terje Andersen (til høyre) og regjeringen brukte i 2007 4,8 milliarder kroner på å handle aksjer i Aker-systemet. På bildet, fra venstre, administrerende direktør i Aker konsernet Leif Arne Langøy, bak: Kjell Inge Røkke, og styreleder i Saab Marcus Wallenberg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer