- Regjeringen gambler med klimaet

Framtiden i våre hender har kartlagt de 14 største klimatruslene. Norge er involvert i alle.

- GAMBLER: Framtiden i våre hender mener regjeringen gambler med klimamålene. Her er SV-leder Audun Lysbakken,  kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete (Ap), statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) fra da regjeringen la fram klimameldingen i fjor. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
- GAMBLER: Framtiden i våre hender mener regjeringen gambler med klimamålene. Her er SV-leder Audun Lysbakken, kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete (Ap), statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) fra da regjeringen la fram klimameldingen i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske staten er - gjennom Statoil og Statens pensjonsfond utland - involvert i samtlige av de 14 største truslene mot verdensklimaet, ifølge en fersk rapport fra Framtiden i våre hender.            

- Samtidig som norske politikere sier at klimatrusselen er vår tids største utfordring, investerer altså Norge i samtlige av verdens mest klimaødeleggende prosjekter, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til Dagbladet.

Les hele rapporten her.

- Setter klimamålene i fare Det er snakk om de fjorten største nye utvinningsprosjektene som i dag utvikles over hele verden. Ifølge miljøorganisasjonen vil prosjektene bidra til fortsatt vekst i klimagassutslipp - og en utvikling som setter klimamålene i fare.

Ifølge rapporten er Statens pensjonsfond utland - populært kalt Oljefondet -  involvert i alle de 14 prosjektene, mens Statoil er involvert i 9.  

GAMBLER: Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener regjeringen gambler med klimamålene. 
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
GAMBLER: Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener regjeringen gambler med klimamålene. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

Brutt ned på selskapsnivå identifiserer rapporten 107 olje- og kullselskaper. Til sammen har Oljefondet investert 219 milliarder i disse selskapene. I 78 av de 107 selskapene har fondet kjøpt flere aksjer i 2012, og verdien har økt med 1,2 milliarder fra 2011 til 2012.

- Oljefondets vekst i denne bransjen skjer på tross av at klimahensyn skal være et av oljefondets satsingssaker, sier Hermstad.

- Gambler med togradersmålet Prosjektene i undersøkelsen er basert på Det internasjonale energibyråets (IEA) oversikt over verdens energiframtid (World Energy Outlook). Miljøforskningsorganisasjonen Ecofys har deretter analysert de forventede klimautslippene fra disse prosjektene i Greenpeace-rapporten «Point of no return» som slår fast følgende:

«I 2020 vil utslippene fra disse 14 prosjektene (...) - hvis de blir gjennomført -  øke de globale CO2-utslippene fra fossile kilder med 20 prosent og holde verden på en kurs mot 5 til 6 graders temperaturøkning.»

- Regjeringen, som er majoritetseier i Statoil og lager oljefondets retningslinjer, gambler med det globale «togradersmålet». Det er bred politisk enighet om at den globale temperaturstigningen skal holdes under 2 grader. Både regjeringen og Høyre har uttalt at verdens kullproduksjon må bremses hvis vi skal redde klimaet. Men vår  gjennomgang viser at oljefondet har eierandeler også i selskaper som øker kullproduksjonen. Det er stor avstand mellom regjeringens løfter på klima og hva den gjør i praksis, sier Hermstad.

Regjeringespartiet SV ønsker også å gjøre oljefondet grønnere. SV-leder Audun Lysbakken sa tidligere denne uka at at fondet blant annet må trekke seg ut av alle olje- og kullselskaper.

- Det er bra at SV vil dette, men spørsmålet er hvor hardt de vil det. Spørsmålet er heller hvem av de to største partiene som først innser hvor viktig dette er. Per i dag ser vi at Høyre og Arbeiderpartiet er like ille, sier Hermstad.