Regjeringen går til krig mot brunsnegler

Fortrenger særegne norske planter og dyr og gjør økonomisk skade.

BRUNSNEGLER:  Regjeringen skal sette inn tungt skyts mot brunsnegler. Foto: NTB Scanpix
BRUNSNEGLER: Regjeringen skal sette inn tungt skyts mot brunsnegler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen har besluttet å gå til full krig. Fienden er slimete og treg og er blant hageeiere flest mest kjent som brunsnegl.

Kongen i statsråd skal fredag kunngjøre krigserklæringen. Men ikke bare brunsnegler blir rammet. Regjeringen setter også inn tungt skyts mot harlekinmarihøner, rynkeroser, tromsøpalmer, prydstorklokker, hagelupiner, sandlupiner, jærlupiner, berlinerpoppel, parkslirekne og en lang rekke andre uønskede inntrengere i Norge.

En slik krigserklæring er ikke et spontant påfunn. Det ligger tunge faglige årsaker bak. Grunnen til at regjeringen fredag vedtar nye forskrifter, er at importerte plantearter fortrenger særegne norske planter og dyr, eller rett og slett gjør økonomisk skade, skriver Aftenposten.

Mange av artene har okkupert landet med god hjelp fra nordmenn. Myndighetene har selv plantet ut uønskede innvandrere i parker og langs veier. Men det som tidligere ble regnet som prydplanter, blir nå erklært som uønsket på norsk jord, og det blir også forbudt å selge dem.

- Brunsneglen og harlekinmarihøna er eksempler på fremmede arter som har kommet inn til Norge som blindpassasjerer ved planteimport, og som har spredd seg og nå er en skikkelig hodepine for mange hageeiere, sier miljøminister Tine Sundtoft (H).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer