Regjeringen gir 35 millioner til TV-aksjonen

Har samlet inn 155 millioner kroner innen klokken 22 i kveld.

HAR SAMLET INN OVER 100 MILLIONER KRONER: Generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson (t.v) og aksjonsleder Christine Christine Svan  under søndagens tv-aksjon. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HAR SAMLET INN OVER 100 MILLIONER KRONER: Generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson (t.v) og aksjonsleder Christine Christine Svan under søndagens tv-aksjon. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte søndag kveld regjeringens bidrag til Flyktninghjelpen og årets TV-aksjon: et løfte om 35 millioner kroner.

- Dette er helt fantastisk, sa generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen. Med Støres gave var det totale innsamlede beløpet oppe i 155 millioner kroner like etter klokken 22.

Utenriksministeren var full av lovord om årets mottakere og den jobben de gjør for flyktninger i hele verden.

- Mange ute kjenner Flyktninghjelpen bedre enn i Norge, og de er høyt verdsatt i FN-systemet fordi de ikke kommer med store ord, men med store handlinger.

100.000 bøsser Fire timer tidligere ble aksjonen offisielt dratt i gang av Haddy N`jie og Dan Børge Akerø som loser TV-seere, artister, kjendiser, politikere og andre gjennom en annerledes TV-kveld.

Til sammen skulle 100.000 bøssebærere ut og banke på over 2 millioner dører, så alle nordmenn skulle få mulighet til å bidra til innsamlingen.

- Aksjonen er grundig forberedt, men spenning og nervøsitet er knapt til å unngå når jeg tenker på alt de har gjort for oss, de mange som har vært involvert i forberedelsene, fra 7.000 frivillige i kommunene, speideren og fagbevegelsen til skoler og bedrifter av alle slag, sa Rasmusson til NTB da aksjonen startet.

Hun bekrefter at henvendelsene strømmet på gjennom helgen fra frivillige som ønsket å gjøre en innsats for Flyktninghjelpen og deres innsats for mennesker på flukt fra krig, konflikter og naturkatastrofer.

Mye logistikk Ett av elementene Rasmusson trekker fram er den såkalte næringslivsstafetten. Den ble startet av DnB NOR, som oppfordret andre banker og bedrifter i alle bransjer til å gi. Det gjelder også langt mindre virksomheter.

- Supermarkeder har stilt opp, og restauranter har dratt i gang konseptet «Tips med gaffel», der tips de mottar gis videre til TV-aksjonen, forteller Rasmusson. Verken Rasmusson eller aksjonsleder Christine Svanæs vil sette noe konkret pengemål.

Mat, husly, skole og juss Flyktninghjelpens sjef har klart for seg hva de innsamlede pengene vil bli brukt til. De skal sette Flyktninghjelpen i stand til å hjelpe flere av de 43 millioner mennesker som i dag er på flukt fra krig og konflikt.

Blant sju prosjekter organisasjonen har blinket er verdens største flyktningleir i Kenya, der 260.000 somaliske flyktninger allerede befinner seg og 6.000 nye kommer hver måned. Skoleprosjekter i Gaza er et annet prosjekt, og rettshjelp til blant andre flomrammede i Pakistan et tredje.

- Mange pakistanere har mistet husene sine og er nå usikre på om de får jord og tomt tilbake, forteller Rasmusson, som nylig har vært i de flomrammede områdene.

- I tillegg er det i første rekke å kunne dekke de mest grunnleggende behovene - husly, mat og utdanning, som er Flyktninghjelpens ambisjon, sier Rasmusson.

Får fasit til uken Hvor mye bøssebærerne greier å samle inn, vil hun få vite i løpet av maratonsendingen på NRK søndag kveld.

Men den endelige totalen, inkludert bidragene fra næringsliv, selskaper og organisasjoner, blir ikke klar før en av de nærmeste dagene.

(NTB)