TALTE: Finansminister Siv Jensen presenterte i formiddag regjeringens statsbudsjett for neste år. Video: Stortinget Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Regjeringen gir 70 millioner mer for å få unge ut i arbeid

Regjeringen vil øremerke 100 millioner kroner for å hjelpe unge ut i arbeid og utdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil øremerke 100 millioner kroner på statsbudsjettet til tiltak som skal hjelp unge raskt ut av NAV-systemet, og over til arbeid eller utdanning.

I 2017-budsjettet satt regjeringen av 30 millioner kroner til samme tiltak. Nå foreslår altså regjeringen å øke ungdomsinnsatsen med 70 millioner kroner.

Selv om arbeidsledigheten i Norge generelt er på vei ned, øker ledigheten blant unge. Ifølge NAV er 13.399 mennesker på uføretrygd mellom 20 og 29 år.

- Ungdomsledigheten bekymrer meg. Ledigheten totalt sett går ned, over hele landet, flere kommer i jobb. Det skal vi gledes over. Men blant ungdom er det fremdeles høy ledighet. Derfor skreddersyr vi hjelp til å komme seg i jobb til de som trenger det mest. Vi startet med 30 millioner i år og 70 millioner for neste år, totalt 100 millioner kroner for 2018. Det tror vi vil monne, sier Atle Simonsen (Frp) til Dagbladet.

MELLOM FORNUFT OG FORVENTET: Dagblad-kommentator Ola Magnussen Rydje sier regjeringen er på kollisjonskurs med KrF og Venstre på flere områder. Oppdatering: antallet oljemilliarder har økt fra 6 til 10 millioner. Video/foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Ungdomsinnsatsen ble innført av regjeringen i 2017, for å hjelpe unge under 30 år, uten registrert arbeid eller utdanning, ut av NAV-systemet. Målet er å hjelpe de unge arbeidsledige inn i arbeid og utdanning. Innsatsen skal rettes mot unge under 30 år, som etter åtte ukers ledighet ikke er i arbeid eller utdanning.

- Jo lenger utenforskapet varer, desto vanskeligere er det å komme seg inn i arbeidslivet en dag, ifølge Nav. Dette er det viktig å være klar over. Dersom vi lykkes er dette sparte kostnader på sikt. Dette er godt brukte penger, sier Simonsen.

I tillegg skal også frikortgrensen økes til 55,000 kroner, for å motivere ungdom til å jobbe. Også lærlingetilskuddet økes, og regjeringen har satt krav om lærlinger i offentlige anbud for at flere skal få lærlingeplass.