Regjeringen gir 90 millioner til å stoppe voldtektsbølge

Justisminister Knut Storberget har sett seg lei av politidistriktenes nedprioritering av voldtektssaker. Nå bevilger regjeringen 90 millioner kroner til oppfølging av ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han mener det ikke skal være voldtektsofrenes ansvar å føre sivile søksmål for at samfunnet skal reagere på forbrytelsen de har vært utsatt for. Han kjenner ikke saken om den 61-årige kvinnen, men uttaler på generelt grunnlag:

-  Dette er en privatisering av rettspleien som jeg slettes ikke synes noe om. Jeg vil ikke fjerne retten til å saksøke, men voldtektsofre har nok å stri med om de ikke også skal ta ansvaret for en risikabel sivilprosess, sier Storberget.

Han peker på at slike saker ofte ikke fører fram, og at saksøker risikerer å måtte dekke saksomkostninger både for seg selv og for motparten.

Ultimate forbrytelse

Derimot må det være samfunnets ansvar å sørge for straffeforfølgelse.

-  Voldtekt en av de alvorligste forbrytelsene vi står overfor, samtidig som de har absolutt lavest oppklaringsprosent.

-  Jeg vil kalle voldtekt for nesten-drap. Drap er den ultimate forbrytelse der du tar livet av et menneske. Som voldtektsmann tar du sjela hennes, det er en nesten like alvorlig krenkelse.

I følge justisministeren skorter det både på evnen og viljen hos politiet til å etterforske voldtektssaker.

-  Voldtektsofre lider av at politiet ikke ser alvorlig nok på forbrytelsene de er blitt utsatt for.

-  Kulturen i politiet har dyrket fram stor kompetanse på etterforsking av annen kriminalitet, men at de fortsatt har mye å lære om etterforsking av voldtekt, særlig bevissikring.

Han vil også gjøre noe med politiets prioriteringer.

-  Ofte blir det stemplet som husbråk, sier han.

Øker innsatsen

Regjeringen vil nå bevilge 90 millioner kroner ekstra for å bedre samfunnets oppfølging av voldtektsofre. Pengene skal først og fremst brukes til å øke kompetansen og ressursene hos politiet til å etterforske voldtektssaker. I tillegg vil de styrke voldtektssentrene og krisesentrenes kunnskap om bevissikring.

VIL HA HANDLING: - Voldtektsofre lider av at politiet ikke ser alvorlig nok på forbrytelsene de er blitt utsatt for, sier justisminister Knut Storberget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer