Mener forskjellen mellom fattig og rik øker med Høyre og Frp

- Regjeringen gir mer til dem som har mest, samtidig som de som har minst, får mindre

Nye SSB-tall i dag.

- NEDBYGGING: Ap-nestleder Hadia Tajik mener Høyre/Frp-regjeringen har nedbygd flere sentrale mekanismer som til nå har sikret en jevnere fordeling i samfunnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- NEDBYGGING: Ap-nestleder Hadia Tajik mener Høyre/Frp-regjeringen har nedbygd flere sentrale mekanismer som til nå har sikret en jevnere fordeling i samfunnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte i dag sin statistikk for inntekt og formue for norske husholdninger i 2015. Blant hovedfunnene i statistikken er at mens enkelte husholdninger fikk økt inntekt i forhold til 2014, fikk noen lavere.

Enslige og unge taper

Blant gruppene som fikk såkalt negativ inntektsutvikling ut fra medianinntekten («midtverdien», ikke å forveksle med gjennomsnittsverdien), er aleneboende i alderen 45-64 år, par uten barn under 45 år, par med små barn og enslige forsørgere.

Sett under ett gikk både median- og gjennomsnittsinntekten svakt opp mellom 2014 og 2015, men sistnevnte økte betydelig mer. Det forklares delvis med en sterk økning i aksjeutbytter - inntekter som hovedsakelig er relevante for de husholdningene som tjener mest.

På den annen side gikk gjennomsnittlig yrkesinntekt ned for flere grupper, særlig unge husholdninger. Dette bekrefter funnene i Navs fattigdomsrapport for 2016, som også ble lagt fram denne uka.

- Ikke overraskende

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er ikke i tvil om hva SSBs nye tall viser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer