Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen gjeninnfører nasjonale prøver

- Vil gi kunnskapsmessig løft, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen gjeninnfører nasjonale prøver i norsk, matte og engelsk på 5. og 8. årstrinn fra og med neste år. Dermed har Arbeiderpartiet lyktes med å få med SV og kunnskapsminister Øystein Djupedal på å gi nytt liv til de omstridte og til dels svært upopulære prøvene, som ble innført av Kristin Clemet under Bondevik-regjeringen og avskaffet av Djupedal i fjor høst.

Det vil, i tillegg til prøvene for 5. og 8. klasse, bli innført en obligatorisk kartleggingsprøve i lesing for 2. trinn fra høsten av. I tillegg vil det bli innført obligatorisk kartleggingsprøve i matte og skriving på norsk og engelsk for et representativt utvalg elever i grunnskolen. Det vil også bli vurdert om det skal innføres nasjonale prøver for ungdomstrinnet og videregående, på grunnlag av hvordan det går med prøvene i grunnskolen.

- Vil måle elevenes grunnleggende evner

- Formålet med prøvene er å måle elevenes grunnleggende evner i de mest sentrale fagene, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal til Dagbladet.no.

Et av de mest sentrale argumentene mot de gamle prøvene var at alle skoler, uansett elevsammensetning og ressurser, ble satt opp mot hverandre. Kritikerne mente dette var å sammenlikne epler og appelsiner.

- SV var jo blant de sterkeste motstanderne av de gamle prøvene. Hvorfor har partiet snudd nå?

- Vi ønsker prøvene. De blir ikke innført for å rangere, men vil få opp den faglige standarden, og er bra for den enkelte skole. Dette blir et mer kvalitetssikret system i forhold til det gamle, og vi vil unngå politisk konflikt, sier kunnskapsministeren.

- Ikke rangering

Regjeringen gjeninnfører nasjonale prøver

- Men er dere ikke redde for at dere, som Bondevik-regjeringen, skal bli anklaget for at ordningen legger til rette for å sette skoler opp mot hverandre?

- Det er overhodet ikke snakk om rangering, prøvene innføres for å få en kvalitetsforbedring. Blant andre ILS og OECD støtter tanken om nasjonale prøver som et middel for å heve kvaliteten i skolen, og i motsetning til forrige regjering bruker vi ikke prøvene som et politisk middel, sier Djupedal.

- Men hva vil dere gjøre i forhold til offentliggjøring av resultatene, som jo var det mest kontroversielle med de gamle prøvene?

- Resultatene vil i hvert fall bli tilgjengelige for dem det angår, det vil si elever, foreldre og lærere. Vi har ikke tatt stilling til offentliggjøring utover dette, det vil først bli avgjort etter prøverunden kommende skoleår, sier Djupedal til Dagbladet.no.

HAR SNUDD: Kunnskapsminister Øystein Djupedal. Foto: Scanpix
HAR SNUDD: Kunnskapsminister Øystein Djupedal. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling