- Regjeringen gjør ingenting

- Regjeringen gjør ingenting for renta, sier påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg. Han foreslår kutt på minst 600 millioner i revidert budsjett, og ville gjerne brukt øksa mer hvis han kunne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt forslag til omprioriteringer i revidert nasjonalbudsjett foreslår Arbeiderpartiet å kutte i utgiftene med 600 millioner kroner. Dette tilsvarer bare litt over en promille av utgiftssiden, men Stoltenberg tror kan føre til rentekutt..

- Dette er et signal om en annen retning, og det vil være viktig i forhold til pengemarkedet, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

Han ser ikke bort i fra at partiet vil gå inn for flere kutt, og studerer nå forliket mellom regjeringspartiene og Frp for å se om han finner noen han liker.

- Men vi må huske at det ikke bare er økte offentlige utgifter som påvirker renta. Skatteletter bidrar også til økt rente, sier Stoltenberg.

- På autopilot

Stoltenberg kritiserer regjeringen for å altfor slavisk følge den såkalte handlingsregelen, enigheten om bare å bruke avkastningen av oljepengene. Men i motsetning til Frp, som vil bruke mer, vil altså Ap bruke mindre.

- Regjeringen går på autopilot. Handlingsregelen gjelder bare under normale økonomiske forhold, men vi har ikke det nå. Renta er rekordhøy, den er dobbelt så høy som i våre naboland. Det er stor fare for at vi kommer til å beholde dette høye nivået, eller til og med få økt rente, med regjeringens budsjettpolitikk, sier Stoltenberg.

Neppe budsjettavtale med Ap

Stoltenberg har liten tro på noen budsjettavtale med regjeringspartiene før neste valg.

- Frp har valgt å innsette denne regjeringen, og den baserer seg helt og holdent på Frps støtte. Disse partiene snakker om at landet trenger ny kurs for Norge, og da ville det vært rart om de ikke ville ta ansvaret for et nytt budsjett. Men med den situasjonen det er i stortinget i dag ville det være fullstendig galt å utelukke det, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har heller ikke spesielt stor tro på noe regjeringsskifte.

- Vi regner med å sitte i opposisjon de neste årene. Det normale er jo å skifte regjering ved valg, sier Stoltenberg.

KUTTIST: Jens Stoltenberg vil svinge øksa over budsjettet for å sikre folk lavere lånerente.