Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen gjør retrett

- Norge vil øke støtten til palestinerne, sier Erik Solheim, som gjerne snakker med Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge vil stoppe den direkte pengestøtten til de palestinske selvstyremyndighetene, i et intervju i Dagbladet.

- Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt for Norge med flere direkte utbetalinger til de palestinske myndighetene, sa Støre.

Ministeren hadde drøftet situasjonen med EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana dagen før.

Uttalelsene vakte sterke reaksjoner både i SV og Arbeiderpartiet.

- Vil øke støtten

I dag skriver utviklingsminister Erik Solheim følgende i en uttalelse publisert på UDs nettsider:

«Norge vil videreføre og forsterke vår støtte til Palestina gjennom FN, frivillige organisasjoner og eventuelt andre kanaler. [...] Norge har ikke stoppet noen planlagte utbetalinger til de palestinske selvstyremyndighetene. Det vil bli tatt stilling til konkrete utbetalinger når dette er påkrevd.»

I Utenriksdepartementet forsikres det om at Støre (Ap) og Solheim (SV) er helt enige, på tross av at det ser ut til at de hevder to forskjellige ting. Støre har også sett det nødvendig å presisere uttalelsene som sto i Dagbladet på søndag.

MÅ «PRESISERE» SINE UTTALELSER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
MÅ «PRESISERE» SINE UTTALELSER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

«Dagbladet skriver [...] at Norge «snører igjen pengesekken» til palestinske myndigheter. Det krever en presisering. Norge er fortsatt en stor giver til det palestinske folk», skrev utenriksministeren i en replikk i Dagbladet i går.

I UD får Dagbladet.no likevel opplyst at Støre ikke anser seg som feilsitert i Dagbladets opprinnelige artikkel.

- Ikke informert

Pressetalskvinne for utenriksministeren Anne Lene Dale Sandsten innrømmer at Erik Solheim ikke var informert om utenriksministerens uttalelser før de kom på trykk i Dagbladet, men avviser bestemt at det finnes uenighet mellom de to i Palestina-spørsmålet.

Også Erik Solheim avviser at det er uenighet:

- Jonas og jeg er helt omforent om disse tingene. Både han og jeg bruker masse ord, og det ikke vanskelig for pressen å finne enkeltsitater og sette opp mot hverandre, og så påstå at vi er uenige. Vi har ikke kuttet noen bevilgninger, og vi tar stilling til det spørsmålet når utbetalinger blir aktuelt, sier Solheim til Dagbladet.no

Dermed har begge ministrene sett det nødvendig å tone ned uttalelsene om at støtten vil bli stoppet.

Dale Sandsten opplyser til Dagbladet.no at de neste utbetalingene til de palestinske selvstyremyndighetene opprinnelig er planlagt å komme i mai. Når det nærmer seg vil man i regjeringen diskutere hva man skal gjøre, hevder hun.

- Må ta avstand fra vold

Fra Gahr Støres kontor hevdes det at det hele tiden har vært enighet i regjeringen om at Hamas må ta avstand fra terror og anerkjenne staten Israel, dersom den norske støtten til myndighetene skal vedvare. Støtten til de palestinske selvstyremyndighetene er omlag en femtedel av den totale norske støtten til palestinerne. Støtte gjennom FN, frivillige organisasjoner og til andre tiltak utenfor regjeringen er det ikke aktuelt å stoppe.

Solheim sier til Dagbladet.no at han forstår at en slik endring i politikken til Hamas vil ta tid, og at regjeringen aksepterer dette:

- Vi forventer ikke at Hamas endrer seg fra en dag til en annen. Vi ønsker oss en prosess i den retningen, sier Solheim i dag.

Han mener det må stilles like tøffe krav til Israel om å avstå fra voldsbruk og slutte med okkupasjon av de palestinske områdene, som til de palestinske myndighetene.

- Vi vil gjerne komme i en dialog med de palestinske selvstyremyndighetene, og komme dit hen at vi kan støtte dem, og bidra til at det blir bygget en tostatsløsning, sier Solheim.

- Oppklaringer

- Dette er ingen retrett, men det trengtes noen oppklaringer. Vi legger stor vekt på å finne muligheter for å støtte det palestinske folket, og vi tar den pressede økonomiske situasjonen i områdene på stort alvor, sier Dale Sandsten.

Støre hadde så sent som i går samtaler med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

- Det var en god samtale, som dreide seg om å forberede den palestinske presidentens besøk i Norge i slutten av april. Abbas sa at de holdningene vi i Norge mener Hamas må etterleve, er de samme han selv har understreket, sier Støre i en kort kommentar til Dagbladet.no i kveld.  

6. mars i år innvilget den norske regjeringen 10 millioner dollar til den palestinske interimregjeringen som satt med makten etter valget.

VIL IKKE KUTTE STØTTEN: Det sier utviklingsminister Erik Solheim om Norges forhold til Palestina i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling