Regjeringen gjorde kriserapport hemmelig

Kystverket ba om penger til oljevern allerede i 2006. Regjeringen ventet og pengene kom for seint til både «Full City» og «Server»-ulykken.

BØTTE OG SPADE: Frivillige hjelper til med å rydde opp oljesølet ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BØTTE OG SPADE: Frivillige hjelper til med å rydde opp oljesølet ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For fire år siden ba Kystverket om mer penger til oljevernberedskap langs kysten. Regjeringen reagerte med å hemmeligstemple rapporten.

På besøk i Langesund tirsdag lovet statsminister Jens Stoltenberg, fiskerminister Helga Pedersen og oljeminister Terje Riis-Johansen å sørge for bedre oljevernberedskap langs kysten. Men pengene kommer seint.

Langesund-ulykken kunne trolig sett annerledes ut om regjeringen hadde lyttet til Kystverkets bønn. Kystverkets rapport fra 2006 viste at behovet for investeringer var på 260 millioner kroner totalt fra 2006 til 2010.

Men bevilgningene har ligget på et langt lavere nivå.

For 2007 ønsket Kystverket seg 71 millioner. De fikk 8. For 2008 ønsket de seg 52 millioner kroner. De fikk halvparten. Først i budsjettet for 2009 trappet regjeringen opp. Kystverket fikk 105 millioner til å investere i ny oljevernberedskap på siste statsbudsjett.

- Kunne tatt opp mer olje
Om regjeringa hadde bevilget pengene tidligere, kunne bedre utstyr vært på plass før denne ulykka?

- Selvfølgelig. Jo mer vi hadde hatt, jo mer kunne vi brukt. Hadde vi hatt båter som gikk fortere, ville vi kommet raskere fram, og det kan hende vi kunne greid å ta opp mer olje noe tidligere, sier kystdirektør Kirsti Slotsvik til Dagbladet.

Først rett før ferien fikk Kystverket skrevet kontrakter om leveranse av nye lenser, opptaksutstyr, strandrensingsutstyr og nye og større oljevernfartøy.

Nå lider både sel, fugl og badestrendene langs kysten fra Langesund til Grimstad. Frivillig mannskap har siden grunnstøtingen skjedde jobbet hardt med å samle opp oljen og hindre at den sprer seg. De jobber med bøtter, spader og lenser.

- Vi har fulgt Kystverkets anbefalinger til punkt og prikke. Bevilgningene har økt hvert år, og til neste år vil vi komme opp på det nivået som Kystverket ønsker, sier Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen til Dagbladet.

Pedersen sier de lave investeringene de første åra skyldtes at de startet med et etterslep fra forrige regjering. Blant annet måtte hoveddepotet på Fedje etableres på nytt.

Tok lang tid
- Hvorfor hemmeligstemplet dere først rapporten?

KUNNE VÆRT BEDRE HJELP: Statsminister Jens Stoltenberg, kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) så tirsdag på oljesølet etter det havarerte skipet Full City. Kystverket ba om mer penger allerede for fire år siden, men fikk lite gehør hos regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KUNNE VÆRT BEDRE HJELP: Statsminister Jens Stoltenberg, kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) så tirsdag på oljesølet etter det havarerte skipet Full City. Kystverket ba om mer penger allerede for fire år siden, men fikk lite gehør hos regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det var fordi den var bestilt i forbindelse med budsjettarbeidet. Den ble frigitt med en gang da det kom spørsmål om det, sier Pedersen.

Rapporten fra Kystverket ble offentliggjort da Frp sendte brev til statsministeren i 2007.

Kystdirektøren vil ikke kritisere fiskeriministeren for å ha reagert seint.

- Vi kan gremme oss over det vi ikke fikk tidligere, men nå føler vi at vi har fått gehør. Hvis de greier å gi oss ett år til med dette bevilgningsnivået, har hun oppfylt ønskene våre.

- Men det måtte både «Server»- og «Full City»-ulykken til?

- Om det er ulykkene eller gnålet vårt som har gjort det, er jeg usikker på, sier kystdirektør Slotsvik.

- Vil ikke prioritere
Ketil Solvik-Olsen i Frp mener regjeringen hemmeligholdt rapporten fordi de ikke ønsket å prioritere oljevernberedskap.

— Rapporten beskrev den historiske situasjonen, så de hadde jo ingenting å skjemmes over. Ved å skjule behovet, slapp de å prioritere dette. Det skulle to ulykker til, sier han.

Også Naturvernforbundet reagerer på at offentligheten ikke fikk tilgang til den viktige informasjonen.

— Jeg reagerer veldig sterkt på dette hemmeligholdet. Dette er informasjon som offentligheten virkelig har bruk for. Dette bidrar til å svekke tilliten til oljevernberedskapen i Norge og til regjeringens oppfølging, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

OMFATTENDE ARBEID: Oppryddning av oljesøl ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund.  
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OMFATTENDE ARBEID: Oppryddning av oljesøl ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer