- Regjeringen handler mens andre står og snakker på TV

Erna Solberg avviser manglende handlekraft. Nå endres utlendingsloven i rekordfart for å returnere asylsøkere til Russland.

EKSPRESSFART: Statsminister Erna Solberg flankert av justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende forklarer pressen hvorfor det er nødvendig å endre utlendingsloven i ekspressfart. Foto: Nina Hansen
EKSPRESSFART: Statsminister Erna Solberg flankert av justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende forklarer pressen hvorfor det er nødvendig å endre utlendingsloven i ekspressfart. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): Dersom et flertall på Stortinget slutter seg til, vil regjeringen fra neste fredag kunne instruere utlendingsmyndighetene om å returnere asylsøkere med opphold i Russland direkte, uten realitetsbehandling.

Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og justisminister Anders Anundsen informerte de parlamentariske lederne og stortingspresident Olemic Thommessen om hastebesaken i et møte i formiddag.

Før møtet sa Venstre-leder Trine Skei Grande at det er en måned siden Solberg inviterte til forlik. Hun og andre partier har kritisert regjeringen for å mangle handlekraft i asylkrisa.

- Faller på egen urimelighet Dette avviser statsministeren kategorisk.

- Regjeringen har lagt på bordet konkrete forslag til retningen framover. Jeg har faktisk ikke hørt andre forslag. Det er vel på tide at man slutter å kritisere prosess, og si hva man selv vil gjøre. Det er lett å si ting på TV. Vi jobber med hva som kan gjøres innenfor lovverket, og vi gjennomfører ting, sier Solberg til Dagbladet.

- For noen uker siden var jo kritikken mot regjeringen at vi kjørte en for restriktiv flyktning- og asylpolitikk. At vi nå er for trege med innstramming, faller faktisk på sin egen urimelighet, sier Brende.
Rekordraskt Justisminister Anders Anundsen understreker at utviklingen har endret seg raskt de siste ukene.

- En regjering som handler så raskt som denne, tror jeg man skal lete lenge etter, sier han.

Solberg sier at dagens utlendingslov ikke er tilpasset den ekstraordinære asyltilstrømmingen som nå skjer.
- Lovendringen skal gi oss mulighet til å styre utlendingsfeltet bedre, og sikre raskere saksbehandling. Med dagens lov går det for sakte.

Det viktige med dette tiltaket, er at det er et hastetiltak, og lovendringer er vanligsvis ikke hastetiltak. Derfor er det altså ikke naturlig å legge dette inn i noe forhandlingsløp i Stortinget, sier Solberg.

Ny lov neste fredag Lovendingen Regjeringen vil fredag komme med en lovproposisjon om endringer i utlendingsloven. Lovendringen betyr at regjeringen kan instruere utlendingsmyndighetene, også Utlendingsnemnda, om å retuterne asylsøkere som har opphold i andre land direkte, uten ankebehandling.

Ifølge Solberg har de fleste som nå har kommet over grensa fra Russland oppholdstillatelse der. De vil etter lovendringen kunne returneres direkte, uten realitetsbehandling.

Stortingspresidenten var tilstede på dagens krisemøte. Bakgrunnen er at Stortinget må fravike sine vanlige regler for behandling av saker slik at loven kan vedtas allerede neste uke, settes ut i live og innebære ny saksbehandling.

Ekstraordinær lovbehandling - Jeg har bedt de parlamentariske lederne om å tilrettelegge for en ekstraordinær, hurtlig lovbehanlindg i neste uke slik at vi kan få lovforslaget raskt behandlet, slik jeg oppfater at nesten hele det politiske Norge ønsker at vi skal gjøre.

Det gir oss mulighet til å sile de som har behov for beskyttelse fra de som ikke har det, og retuerne dem raskt, sier Solberg.

Hun opplever at de parlamentariske lederne ga en positiv tilbakemelding.
Lovendringen er et norsk tiltak.
- Vi har returavtale med Russland som vi forutsetter at russerne forholder seg til. Men vi må komme så langt i vårt eget apparat at at vi kan sende dem ut, sier Solberg.

Brende sier at Norge har en god dialog med Russland om asylsaken.