VIL REFSE SVENSKENE: Trine Skei Grande, stortingsrepresentant for Venstre, krever at regjeringen tar grep for å hindre at nordmenns email blir overvåket. Foto: Sigurd Fandango
VIL REFSE SVENSKENE: Trine Skei Grande, stortingsrepresentant for Venstre, krever at regjeringen tar grep for å hindre at nordmenns email blir overvåket. Foto: Sigurd FandangoVis mer

- Regjeringen har et bevisstløst forhold til personvern

Venstre krever en høylytt protest mot «stora bror» fordi de overvåker nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no):Svenske myndigheter kan med loven i hånd overvåke innholdet i norske e-poster og mobilmeldinger. Det har fått venstrenestleder Trine Skei Grande til å steile.

- Den norske regjeringen har en helt bevisstløs holdning til personvern, slår hun fast overfor Dagbladet.

Som å rope på torget

Hun mener den omstridte svenske FRA-loven, som trådte i kraft 1. januar i år, er en alvorlig trussel for nordmenns personvern. Loven innebærer at Försvarets Radioanstalt (FRA) fikk adgang til å overvåke all kabelbåret teletrafikk som krysser Sveriges grenser — for eksempel hver gang du sender e-post via hotmail eller gmail.

Svenske myndigheter har også gjort det klart at de akter å selge interessant informasjon fra denne overvåkningen videre til andre stater i bytte mot informasjon.

- Nordmenn må få vite at det å sende informasjon via svenske servere er det samme som å stå og fortelle det samme på torget, sier Skei Grande.

Venstrenestlederen mener etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) for ulovlig overvåkning har aktualisert debatten om nordmenns personvern.

- Dårlige naboer

I dag går nesten alle norske e-poster til utlandet og mye av innenlandskorrespondansen i Norge via servere i Sverige.

- Det har gått et halvt år og regjeringen har ennå ikke fått ut fingeren. Vi må protestere overfor svenskene og gjøre det klart at slik behandler man ikke gode naboer, sier Skei Grande.

Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling klaget nylig den svenske stat inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og Skei Grande vil at den norske regjeringen skal vurdere det samme. Hun vil også flytte mest mulig av informasjonen innenlands.

- Vi må vurdere om internett- og teleleverandører skal pålegges at servere med informasjon lagres i Norge. Det har allerede finske myndigheter gjennomført, sier Skei Grande.

Dessuten mener hun det er behov for en storstilt informasjonskampanje mot nordmenn for å informere om hva FRA-loven faktisk innebærer av overvåkning.

Allerede dialog

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Geir Pollestad (Sp) har stor forståelse for at folk synes det kan være ubehagelig at svenske myndigheter kan lese e-posten deres.

- Vi er svært opptatt av å løse dette, og er allerede i dialog med svenskene. Vi har gitt uttrykk for det vi opplever som problematisk, sier Pollestad.

Han opplyser at de forrige torsdag møtte norsk nettleverandører. Målet er en frivillig ordning som skal innebære at informasjon som sendes internt i Norge ikke går via Sverige — etter modell fra Finland.

- Målet er at de også skal utforme felles informasjonsretningslinjer til norske forbrukere om hva slags informasjon som kan bli overvåket, sier Pollestad.


cMap["bodyidB82177677Z.1"] = "StoryActions.Package.Print"; Enabled["bodyidB82177677Z.1"] = "11110";