OPPTØYER:  Uroen i Kirgisistan har i dag eskalert kraftig. Her deltar medlemmer av opposisjonen på en rally i hovedstaden Bisjkek. Foto:  EPA/IGOR KOVALENKO
OPPTØYER: Uroen i Kirgisistan har i dag eskalert kraftig. Her deltar medlemmer av opposisjonen på en rally i hovedstaden Bisjkek. Foto: EPA/IGOR KOVALENKOVis mer

- Regjeringen har gått av og presidenten rømt

Regjeringen i Kirgisistan har gått av hevder opposisjonsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den tidligere Sovjet-staten Kirgisistan har i flere dager vært preget av politisk uro, som i dag har eskalert til regelrette opptøyer.

Det meldes om at så mange som 100 mennesker kan ha mistet livet.

Soldater fra hæren skjøt tidligere i dag med automatvåpen fra regjeringsbygget der president Bakiyev skjulte seg mens flere tusen demonstranter forsøket å storme bygget.

- Forlot hovedstaden
Nå hevder en kirgisisk opposisjonsleder at regjeringen har gått av, og at presidenten har forlatt hovedstaden, melder  det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Det har ikke vært mulig å oppnå kontakt med talsmenn for regjeringen eller presidenten i kveld.

Opposisjonsleder Temir Sarijev hevder at opposisjonen har gått inn i regjeringsbygningen i sentrum av Bisjkek og at Kirgisistans statsminister Danijar Usenov har skrevet sin avskjedserklæring.

- Bakijev har forlatt Det hvite hus. Han er ikke lenger i Bisjkek, sa Sarijev om presidenten, ifølge NTB og Reuters.

Presidenten skal ifølge øyenvitner ha forlatt landet i et småfly.

Sariyev var en minst ti opposisjonsledere som ble anhold, men senere løslatt etter at en menneskemengde samlet seg utenfor bygget der ble holdt. Han ble arrestert da han ankom landet fra Moskva tidligere på dagen.

KASTER STEINER: Demonstrantene kaster steiner på politiet i nærheten av regjeringsbygget i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek i dag. Politiet åpnet ild da flere tusen demonstranter prøvde å ta kontroll over regjeringsbygget. Foto. AP Photo/Ivan Sekretarev
KASTER STEINER: Demonstrantene kaster steiner på politiet i nærheten av regjeringsbygget i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek i dag. Politiet åpnet ild da flere tusen demonstranter prøvde å ta kontroll over regjeringsbygget. Foto. AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer

Sariyev sa tidligere i dag til Reuters at han ønsket å forhandle med presidenten. Han var da på vei til regjeringsbygget.

Protesterer mot bensinpriserUroen i Kirgisistan startet i byen Talas i går, der demonstrantene tok den lokale guvernøren som gissel mens en annen gruppe omringet et politihovedkvarter. Politiets spesialstyrker ble angrepet med brannbomber og steiner, og folk skal ha satt fyr på portretter av Baikyev.

I dag spredde opptøyene seg til hovedstaden Bisjkek og byen Naryn.

Uroen startet opprinnelig med protester mot økende bensinpriser. Demonstrantene krever at president Kurmanbek Baikyev, som kom til makten etter et kupp i 2005, går av.

Landet har imidlertid vært preget av politisk uro over fattigdom, økte priser og korrupsjon siden tidlig i mars.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har nettopp besøkt det autoritære landet.

- Generalsekretæren er sjokkert over dødsfallene og skadene folk er påført i Kirgisistan. Han oppfordrer partene til umiddelbar dialog for å unngå videre blodsutgytelse, sa Bans talsmann tidligere i dag.

RETRETT Opprørspolitiet må trekke seg tilbake etter å ha blitt angrepet med stein av rasende demonstranter. Foto:  EPA/IGOR KOVALENKO
RETRETT Opprørspolitiet må trekke seg tilbake etter å ha blitt angrepet med stein av rasende demonstranter. Foto: EPA/IGOR KOVALENKO Vis mer