FÅR KRITIKK: KrFs samarbeidspartnere i Venstre, Høyre og Frp mener KrF lager mye støy rundt debatten om søndagsåpne butikker, og at det skaper usikkerhet rundt samarbeidet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR KRITIKK: KrFs samarbeidspartnere i Venstre, Høyre og Frp mener KrF lager mye støy rundt debatten om søndagsåpne butikker, og at det skaper usikkerhet rundt samarbeidet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Regjeringen har gått bort fra sine prinsipper

Hareide slår tilbake mot søndagskritikk fra sine samarbeidspartnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag talte KrF-leder Knut Arild Hareide til sitt eget landsstyre.

- Valgkampen er over, men flyktningkrisen er det dessverre ikke. Akkurat nå opplever vi den mest alvorlige flykntingkrisen etter andre verdenskrig, åpnet partilederen sin tale.

Hareide ga honnør til Erna Solberg for giverlandskonferansen hun har tatt initiativ til sammen med Tyskland.

Men han gjorde det også klart at han var enda mer imponert over innsatsen til Angela Merkel.

- Kjære Erna Solberg, det er all grunn til å lytte til Angela Merkel i denne saken, sa Hareide til applaus fra salen.

Hareide innledet også med en liten innrømmelse fra valgdagen, da han glemte å gi et kryss til sin kone Lisa Maria Hareide som sto på liste til bydelsutvalget.

- Jeg glemte å krysse av kona mi på lista , men jeg unnskyldte meg med at det hadde sett rart ut overfor media om jeg brukte for lang tid på å bestemme meg inne i valglokalet, sa han til latter fra salen.

- Fikk ikke det vi håpet mest på Hareide understreket i sin tale KrFs posisjon i forhold til regjering og opposisjon.

- De rødgrønnes tilbud før 2015 var tribuneplass. Derfor gikk vi til valg på å bytte regjering, hvor vi kunne få en plass på banen. Det ble ikke sånn vi mest av alt hadde håpet på, en sentrum-høyre-regjering, men vi gjorde som vi hadde lovet velgerne og ble en del av den politiske løsningen etter valget, sa Hareide.

Hareide brukte også anledningen til å påpeke at løsningen også har gitt KrF handlingsrom til å søke løsninger med opposisjonen, men understreket seirene han mener partiet har oppnådd i samarbeid med de blåblå.

- Vi har bosatt langt flere flyktninger, og vi er kommet langt lenger i det grønne skiftet enn under den rødgrønne regjeringen, og vi har sikret en varig endring for asylsbarna.

Statsbudsjettet for 2016 Hareide tok også opp det kommende statsbudsjettet for 2016, som han sa kommer til å bli en av de viktigste sakene for KrF denne høsten.

Partilederen trakk fram spesielt to saker.

- Det ene er den økende arbeidsledigheten. Det vi nå ser er en stor utfordring for vårt land. Vi ser en naturlig omstilling for offshorenæringen. Den var ventet, men kom litt mer plutselig enn vi hadde trodd. Vi må gjøre mer på infrastruktur, arbeidsplasser, lærlingtilskudd og permitteringsregelverket. Vi må også prioritere innovasjon og tenke langsiktig.

Det andre Hareide trakk fram, var ikke overraskende flyktningkrisen.

- Det budsjettet som kommer, må ha tiltak i vårt eget land og økte satsinger internasjonalt. Regjeringen har allerede kommet med midler i en tilleggsproposisjon for inneværende år. Det var kun tiltak innad i Norge, ikke ekstrabevilgninger i nærområdene.

Hareide presiserte også at KrF ville også jobbe for å få midler til flere lærere, bedre eldreomsorg i budsjettet, og gjentok målet om å utrydde fattigdom i verden.

Kritikk fra Venstre I talen måtte Hareide også ta tak i kritikken som har kommet fra sine samarbeidspartnere i Venstre, Høyre og Frp de siste dagene.

Partiene mener KrF lager mye støy rundt debatten om søndagsåpne butikker, og at det skaper usikkerhet rundt samarbeidet.

- Det ser ut som de bruker søndagsåpne butikker som en brekkstang for å komme ut av samarbeidet, sa sentralstyremedlem Jon Gunnes i Venstre til NRK i går.

Det slo Hareide tilbake mot i talen:

- Regjeringen har gått bort fra sine prinsipper, med det eneste mål om å få mer handling på søndagene. Skulle søndagsåpne butikker komme, så har vi visst om det lenge. Det er ikke en sak som KrF skal bryte et samarbeid på. Det er en viktig sak, og vi har vist vår motstand, men å bryte en avtale basert på et spørsmål som ikke er del av en samarbeidsavtale, så blir det ikke riktig, sa Hareide, før han la til:

- Men det vil være en del av en vurdring vi gjør når vi skal se på samarbeidet for hva vi gjør etter 2017.

Hareide talte også mot påstander om at de ikke prioriterte søndagsåpne butikker godt nok i forhandlingene med regjeringen i 2013.

- Vi kjempet for søndagsåpne butikker i Nydalen, men fikk ikke gjennomslag. Det, sammen med andre saker, var grunnen til at vi ikke gikk inn i regjeringen. Det er blitt sagt at vi ikke prioriterte søndagsåpne butikker i forhandlingene, men det stemmer ikke. Problemet var at vi sto aleine.

Hareide slo også tilbake mot påstander om at KrF ikke har vært villige til å finne løsninger og kompromisser.

- Det har aldri vært aktuelt for oss å gå med på forslag som går inn for flere søndagsåpne butikker.

Søndagsåpent og statsbudsjett Gunnes - og flere med ham - har sett seg lei på det han opplever som et søndagsultimatum fra KrF for at de skal støtte regjeringsprosjektet i fremtiden.

Bakgrunnen for frustrasjonen er blant annet et intervju KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad i Vårt Land.

De trekker fram to saker som avgjørende for at brede deler av KrF skal vende ryggen til det borgerlige samarbeidet:

- Det gjelder søndagsåpent og statsbudsjettet. For dette er høstens to store saker. Hvordan disse utfordringene løses i høst, kan få veldig mye å si for forholdet mellom Høyre og KrF, sa Syversen til Vårt Land tirsdag.

Dagrun Eriksen slo riktig nok fast på NRKs «Politisk kvarter» fredag morgen at søndagsåpne butikker alene ikke er nok for at KrF bryter samarbeidet, men saken ligger der fortsatt som en kjerne til splid.

Klare krav fra Venstre En annen sak som vil prege den politiske debattene i ukene framover, og som Hareide kom inn på i sin tale, er regjeringens forslag til statsbudsjett som legges fram 7. oktober.

Syversen kommenterte til Vårt Land at de forventer et sentrumsorientert statsbudsjett.

Det gjenstår å se hva KrF legger i det begrepet, men overfor Dagbladet har samarbeidspartner Venstre vært tydelige på en del krav:

- Vi reagerte da regjeringen for ett år siden la fram forslag til statsbudsjett for 2015. Nå forventer vi at de kjenner Venstres politiske krav, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik til Dagbladet onsdag, og trakk fram blant annet flyktningkrisen, grønt skatteskifte og bekjempelse av fattigdom.