Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen har ikke styring

RISØR (Dagbladet): Gnistene spruter når Thorbjørn Jagland hamrer løs på knivemnet. I feriebyen Risør smir Stortingets fremste opposisjonspolitiker budsjettkniven. Høstjakta på Kjell Magne Bondevik er i gang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen har ikke styring. Den henger i løse lufta. Det første regjeringen må gjøre er å velge side, sier Jagland. Han inviterer regjeringen til samarbeid med Ap, og lanserer et stabiliseringsprogram for Norge på seks punkter.

Haster

- Det haster med å få gitt disse signalene fordi statsministeren har kommet med så mange illevarslende uttalelser i sommer. Hvis regjeringen legger fram et såkalt sentrumsbudsjett som ikke har flertall i Stortinget, og så lar forhandlingene avgjøre hva slags budsjett det blir, slik Bondevik har sagt de vil gjøre, ja, da har regjeringen store problemer fra første stund.

Regjeringen må allerede nå danne seg en klar mening om hvordan den skal få budsjettet gjennom i Stortinget.

Jagland ser gjerne at Bondevik tar kontakt for samarbeid om budsjettet allerede nå.

- Men tror du at statsminister Kjell Magne Bondevik blir mer samarbeidsvillig etter denne artikkelen som er en ny hudfletting av regjeringens politikk?
- Han må begynne å høre på hva andre i Stortinget sier. Han har i sommer kommet med en rekke negative og harselerende utsagn om landets største parti, bl.a. kalte han meg «forvirret» i et avisintervju. Det får jeg overse, men jeg kan ikke overse at han styrer rett mot en åpen og helt uansvarlig budsjettsituasjon.

Ifølge «snakket» glir Jagland godt inn i miljøet på Risør, hvor han har hytte og plastsjekte. En bartur med gode venner unner han seg. Pålestikk har han lært seg i sommer. Sågar utveksler han sigarer med gode Risør-venner, men fleiper sarkastisk om at jo, kanskje han burde la seg avbilde både med seierssigar, på pub og på fotballtribunen. Statsministerønsket til tross: Verken den parlamentariske situasjonen eller kravene om å la Jens Stoltenberg føre an, taler for at Jagland inntar toppetasjen i regjeringsbygget med det første.

- Hvor stor vurderer du muligheten for at du blir statsminister i denne perioden: Er det fifty-fifty?
- Ja, du kan si det sånn, svarer Jagland.

- Kan du eventuelt ta over denne høsten?

- Nei, det viktigste nå er å få kontroll.

Forsoning

Og det gjør han ikke først og fremst ved å innta en forsonende holdning i sin artikkel i Dagbladet.

- Det er umulig for Ap å ikke si sin ærlige mening. Vi snakker rett ut, og det må regjeringen tåle. Det gjorde jeg i pinsebrevet, og det gjør jeg nå. Men regjeringen forsøker jo hele tida å omgå sannheten.

- Men samarbeid forutsetter kompromiss fra begge parters side?
- Det er lettere å lage kompromisser hvis man er ærlig og ikke skjuler hva man egentlig mener.

- Hvis et ev. forsøk på samarbeid mellom regjeringen og Ap strander denne gangen også, f.eks. fordi regjeringen ikke vil komme Ap tilstrekkelig i møte, så vil vel det svekke troverdigheten i dine samarbeidsinvitter?
- Nei. Jeg tror alle skjønner at en mindretallsregjering har plikt på seg til å ta føringen i hvordan et samarbeid skal være. Hvis den ikke vil komme oss i møte, gjør den et valg.

- Men viser ikke din artikkel at avstanden mellom regjeringen og Ap er større nå enn før ferien?
- Jeg synes ikke det, men regjeringen har ikke løst problemene som skiller oss: skattepolitikken og kontantstøtten.

- Og nå vil du heller ikke støtte forslaget om å øke kapitalskatten?
- Det er ikke kapitalskatten regjeringen foreslår å øke. Forslaget vil øke skatten for nesten alle. Vi avviser ikke endringer i beskatningen, men igjen: Man må snakke sant om hva endringene innebærer.

Velg side

- I mine ører øker avstanden mellom Ap og regjeringen for hver setning du sier.
- Regjeringen er nødt til å velge side, og vil den samarbeide med Ap må den komme oss betydelig i møte og oppgi noen av sine opprinnelige standpunkter. Hvilke, får vi se på. Har de en plan for hvordan de skal få plass til kontantstøtten uten å måtte skjære ned på andre områder som Ap mener er viktigere, f.eks. utdanning, så la oss få se på den. Men jeg tror det ikke.

- Da tror du vel heller ikke på noe samarbeid?
- Jeg venter til vi får se hva de har. Men jeg tror de blir nødt til å vurdere den økonomiske situasjonen annerledes enn de har gjort til nå.

<B>SMIR BUDSJETTKNIVEN: </B>I Risør fikk Thorbjørn Jagland hjelp i helga til høsten budsjettkamp.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!