ÅPNET LANDSMØTET: Erna Solberg åpnet i dag Høyres landsmøte på Gardermoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ÅPNET LANDSMØTET: Erna Solberg åpnet i dag Høyres landsmøte på Gardermoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Regjeringen har ikke tapt ansikt

Erna Solberg (H) står fast på at det var riktig å ikke ta Dalai Lama i hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Da statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen etter å ha holdt sin åpningstale til landsmøtet, fikk hun gjentatte spørsmål om regjeringens beslutning om å avstå fra å møte Dalai Lama.

Høyre-lederen sto fast på at det var den riktige beslutningen. På spørsmål om uttalelsene hun har gitt til Dagbladet, om at Dalai Lama «var et nødvendig offer», betyr at hun mener regjeringen har tapt ansikt, svarte hun:

- Nei, regjeringen har ikke tapt ansikt.

Solberg menet også at man i større grad burde se på hvordan andre land - som ikke har det samme anstrengte forholdet til Kina - oppfører seg overfor landet.

Bryter menneskerettighetene Det er snart 25 år siden studentopprøret på den Himmelske freds plass i Beijing. På spørsmål om hun våger å oppfordre kinesiske myndigheter å slippe løs dissidentene som nå trolig sitter fengslet i Kina, i forkant av denne markeringen, svarte hun:

- Jeg mener Kina på mange områder bryter menneskerettighetene. Vi har i mange år vært i dialog med Kina fordi vi mener dette. Demonstrasjonen for 25 år siden var et tilbakeslag på det som kunne ha vært en en oppmykning. Jeg er ikke redd for å ta opp spørsmål eller enkeltsituasjon, som jeg gjorde da jeg møtte Russlands statsminister Dmitri Medjedev under OL i Sotsji, sier Solberg, og fortsetter:

- Det var mulig fordi vi satt i det samme rommet. Vi trenger å være i de rommene for å kunne ha en dialog.

- Kan du gi eksempler på faktisk innflytelse?

- På rettsutvikling tror jeg vi, sammen med andre, har bidratt til det. Men jeg er helt sikker på at Norge ikke har noen innflytelse slik situasjonen er nå.