OPPRINGT: Henning Haug, leder av Offshoredykkerunionen, er klar for å møte arbeidsminister Robert Eriksson til forliksforhandlinger om en statlig erstatning til pionerdykkerne. Her fotografert under pressekonferansen etter Strasbourg-dommen i desember. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OPPRINGT: Henning Haug, leder av Offshoredykkerunionen, er klar for å møte arbeidsminister Robert Eriksson til forliksforhandlinger om en statlig erstatning til pionerdykkerne. Her fotografert under pressekonferansen etter Strasbourg-dommen i desember. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Regjeringen har innkalt pionerdykkerne til forliksforhandlinger

- De ringte oss for noen minutter siden, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er takknemlige for at de vil møte oss til forliksforhandlinger. Dette er utrolig stort for oss, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen (ODU).

I dag opplyste Høyres leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, Arve Kambe, at partiet har snudd i dykkersaken og følger Fremskrittspartiets ønske om å finne en endelig løsning i dykkersaken.

Statsråd-innkalling - De ringte fra Arbeidsdepartementet for noen minutter siden og innkalte oss til møte med arbeidsminister Robert Eriksson allerede i neste uke. Fantastisk, sier ODU-lederen.

Telefonen har kimet i ett hos Henning Haug de siste timene.
- Kolleger fra hele landet har uttrykt enorm glede. Dette er en stor dag for dykkerne, familiene våre og etterlatte, sier Henning Haug.

Respekt for Frp Mens Høyre historisk sett har vært tilbakeholdne, har Fremskrittspartiet lenge jobbet for et økonomisk forlik med pionerdykkerne. Etter EMD-dommen i desember, signaliserte finansminister Siv Jensen at regjeringen ville finne en løsning.

I det stille har Arve Kambe og hans støttespillere i Høyre jobbet for at partiet skulle komme pionerdykkerne i møte.

- At Høyre nå snur, er i respekt for Fremskrittspartiet som regjeringspartner.

Av hensyn til at regjeringen nå skal i dialog med nordsjødykkerne, vil jeg ikke nå forskuttere verken beløp, ordning eller sette opp grenser, utover å signalisere at Høyre er villig til å være konstruktive for å finne en god og varig løsning som også betyr pengesum til alle nordsjødykkerne innenfor en forsvarlig ramme, sier Arve Kambe.

Plettfritt rulleblad Henning Haug uttrykker tilfredshet over Høyres politiske snuoperasjon.

- Fremskrittspartiet har vært konsistente hele veien og framstår med et helt plettfritt rulleblad i dykkersaken.

Vi er så glade for at Frp står ved vår side like hardt i regjeringsposisjon som de gjorde i opposisjon, og at de nå har fått med seg Høyre, slik at sluttstrek kan settes, sier Haug.

Politisk vilje ODU-lederen tør ikke forskuttere noe.

- Det har vært mange tilbakeslag de siste 15 årene. Vi har ikke oppnådd noe forlik ennå, men utgangspunktet er at det nå er politisk vilje og regjeringsflertall for å finne en løsning alle kan være bekjent av, sier Henning Haug.

Folkestøtte Han forteller at interessen for situasjonen til de skadde pionerdykkerne er stor.

- Vi kan ikke gå på gata uten at ukjente mennesker stopper oss og lurer på om staten har ryddet opp i saken vår. Folket har vært med oss hele veien. Alle støtteerklæringene har betydd mye, sier Haug.