Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen har invitert til innstramningsdugnad, når det vi trenger er integrering

Audun Lysbakken er kritisk til hvordan regjeringspartiene møter asylkrisa.

 INTEGRERING:  SV-leder Audun Lysbakken etterlyser intergrering i asyldebatten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INTEGRERING: SV-leder Audun Lysbakken etterlyser intergrering i asyldebatten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 9. november la Frp og Høyre sammen fram en liste på 15 innstrammende tiltak som de søker flertall for i løpet av høsten.

Lista kommer i tillegg til tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, som regjeringspartiene la fram 30. november.

Samtlige partier på Stortinget er invitert inn til nye forhandlinger om et bredt asylforlik. I invitasjonen oppfordres partiene til å jobbe fram konkrete forslag til innstramminger.

Forventer intergrering Flere av partiene kom i går kveld med sine forslag. SV trekker i sitt forslag fram at de forventer samtaler om integrering, ikke bare om innstramninger.

- Vi må ikke la innstrammingene gå utover integreringen. Til nå har regjeringspartiene, og særlig Frp, snakket om en instramningsdugad. Det vi trenger er integrering, og vi må ta grep nå. Hvis vi ikke tar dette på alvor kan kostnaden bli stor, både for enkeltmennesker og for hele samfunnet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han sier at SV er klare til å diskutere forslagene de andre partiene har lagt fram, men håper at høyresiden kan se at integreringspolitikken er vel så viktig som innstramningene.

- Det å komme i gang med god integrering er viktig for framtida. Det gjelder både for Norge som samfunn og for enkeltmennesker, sier han.

Skal avvises SV krever raskere bosetting, bedre forhold for barn, bedre norskopplæring og tiltak for et ryddigere arbeidsliv skal være del av forhandlingene.

I sitt forslag trekker SV fram at Norge har plikter både nasjonalt og internasjonalt. Den enkelte asylsøkers behov for beskyttelse må vurderes. De mener også at forslag som svekker integreringen av dem som får opphold i Norge, skal avvises.

Også de andre partiene på Stortinget har kommet med sine forslag.

Ambulerende team fra UDI Arbeiderpartiet har blant annet foreslått å ha på plass 15 saksbehandlere fra Utlendingsdirektoratet i Kirkenes allerede i løpet av denne uka. I tillegg må mellom 40 og 70 politifolk fra Politiets utlendingsenhet settes inn i Sør-Varanger, går det fram av forslaget.

Partiet foreslår også å opprette flere ambulerende team fra UDI som kan reise rundt i Norge og hurtigintervjue de gruppene av asylsøkere som ikke har grunnlag for beskyttelse i Norge.

KrF på sin side mener at åpenbart grunnløse asylsøkere må returneres raskere, samtidig må vi sikre tiltak som sørger for rask og effektiv integrering for dem som har beskyttelsesbehov. Partiet ønsker et bredest mulig forlik, blant annet for å sikre forutsigbarhet og effektivitet i asylpolitikken. Norge må ta vårt ansvar og stille opp for mennesker i nød, heter det i forslaget.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling