Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter sykehustilbudet:

- Regjeringen har lagt kredittkortet i baren

Vi ser nå følgene av at norsk sykehusøkonomi er skåret til beinet, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre. Statsministeren mener regjeringen har gjort et krafttak.

SYKEHUSØKONOMI.
Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SYKEHUSØKONOMI. Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Støre tok opp sykehusøkonomien i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- I forrige regjeringsperiode lå regjeringen systematisk under de løftene de ga. I år ligger regjeringen 1,5 milliarder under det Ap mente var riktig for sykehusene, konstaterte Arbeiderpartiets leder.

- Vi begynner å se resultatene av dette rundt på norske sykehus. På Haukeland sykehus legges det opp til at opptil 40 prosent av kvinnene må ut 6 timer etter fødsel, sa han.

Støre viste også til urovekkende meldinger om høyt antall pasienter som må ligge på gangen i Østfold, og kutt i tilbud i Egersund.

- Er statsministeren enig i at det nå er skåret til beinet og at det begynner å svekke tilbudet for god pasientbehandling og kvaliteten i fellesskapets sykehus? spurte Støre.

- Krisebildet feil

Statsminister Erna Solberg (H) viste til at sykehusbudsjettene de siste fem årene er økt betydelig og mer enn det man klarte på åtte år med rødgrønn regjering.

- Aktivitetsnivået går opp, ventetidene går ned, sa hun.

Solberg viste også til et løft gjennom de såkalte pakkeforløpene for kreft, psykisk behandling og andre lidelser, samt historisk bygging av sykehus.

- Det krisebildet som tegnes av Jonas Gahr Støre, er ikke riktig. Jeg mener vi har gjort et krafttak for å løfte opp behandlingen ved sykehusene, sa Solberg.

Men Støre slo fast at han er bekymret for at statsministeren ikke ser utviklingen i økonomien og hvilke konsekvenser det får for pasientbehandlingen og for dem som jobber på sykehusene.

- Kredittkortet i baren

Støre tok også opp sin bekymring for at de offentlige sykehusene tappes for kvalifisert personell, som i stedet forsvinner til private klinikker.

- Sykehusene tappes for ressurser og personell på grunn av privatiseringsreformen regjeringen har gjort. Regjeringen har lagt kredittkortet i baren, om vi kan si det slik, konstaterte Ap-lederen.

Støre viste til at behandlingstilbud må legges ned fordi sykehusene har mistet nøkkelpersonell, blant annet i Telemark.

- Har statsministeren oversikt over hvor mange som har sluttet i fellesskapets sykehus for å begynne i disse klinikkene? ville han vite.

- Jeg har ikke på stående fot oversikt over det, svarte Solberg.

Hun understreket i stedet at pasientenes rett til fritt behandlingsvalg er det mest sentrale for regjeringen, og at pasientene må få velge behandlingsform for de store tunge sykdommene som psykisk sykdom, anoreksi og rus.

- Dette har aldri vært viktig for Ap, sa Solberg.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!