Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkaoset

- Regjeringen har mistet kontrollen. Slik styres ikke et land, sier Støre

- Vi skal gjøre vårt ytterste for avklaring før mandag, lover Høyre og Frp.

KRITIKKVERDIG:  Ap-leder Jonas Gahr Støre tok ved stortingsmøtets slutt i kveld opp budsjettkaoset. Han forventer at regjeringen senest torsdag denne uke avklarer om det blir et flertall for budsjettet eller ikke slik at partiene på Stortinget kan forberede seg til finansdebatten mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITIKKVERDIG:  Ap-leder Jonas Gahr Støre tok ved stortingsmøtets slutt i kveld opp budsjettkaoset. Han forventer at regjeringen senest torsdag denne uke avklarer om det blir et flertall for budsjettet eller ikke slik at partiene på Stortinget kan forberede seg til finansdebatten mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg konstaterer at det de fire partiene var enige om da de begynte i 2013, det bryter sammen nå høsten 2016. Det er et veiskille for denne regjeringens situasjon i forhold til Stortinget, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Han mener det er alvorlig at statsbudsjettets skjebne fortsatt er i det blå.

- På mandag er det uklart om det er flertall for et budsjett. Hvis det blir det, blir det en behandling av budsjettet i komiteene som blir et hastverksarbeid, og hvor rammene er klare, men det som er inni rammene, er uklart. For så store spørsmål er det utilfredsstillende korte frister, sier Støre.

- Frister er satt, og frister er brutt

Opposisjonen med Støre i spissen tok opp den kaotiske og forsinkede budsjettbehandlingen ved stortingsmøtets slutt i kveld.

Han viste til at forhandlingene om budsjettet har pågått to måneder uten resultat. I ettermiddag brøt Venstre forhandlingene. I morgen kan KrF komme til å gjøre det samme. I så fall fortsetter en uavklart situasjon for budsjettet.

- For to måneder siden ble det formulert et ultimatum. Forhandlingene har ikke gitt resultater, frister er satt, og frister brutt. Nå ser vi et samarbeid rundt budsjettet som er i oppløsning. Stortinget kan ikke gå inn i helgen uten å vite om det er et avklart flertall for budsjettet eller ikke, sa Støre.

Han anmodet stortingspresident Olemic Thommessen om «å følge med», og formidle stemningen i Stortinget til regjeringen.

Ingen flere utsettelser

Stortingspresident Olemic Thommessen sa at han har hatt møter med komitelederne på Stortinget for å sikre at det blir nok tid til en forsvarlig behandling av budsjettet, slik at landet får et fullt operativt budsjett innen 1. januar.

- Det er en selvfølge at denne sal klarer å levere de nødvendige vedtak for at landet kan styres også etter den 31. 12. i henhold til Grunnloven, sa Thommessen.

Han forsikret at det blir finansdebatt mandag.

- Det er ikke snakk om utsettelser av noen art, uansett hva man har klart å forhandle seg til eller ikke, sa Thommessen.

- Gjør vårt ytterste

De parlamentariske lederne fra Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald Tom Nesvik, forsikret at de «vil gjøre sitt ytterste » for å sikre en budsjettavklaring før debatten mandag, slik at Stortinget får «områ seg før debatten». Begge innrømmet at situasjonen er krevende.

Etter runden i stortingssalen sier Støre til Dagbladet at han forventer en slik avklaring i god tid før helga, og senest torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!