MER TIL DE RIKE: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan kommer med seks punkter som påvirker din økonomi. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Regjeringen har økt moroskatten med 50 prosent på to år: - Jeg får en følelse at de ikke er ferdig

Tror på endring i lavmomspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den etter hvert mye omtalte «moroskatten», er blant punktene som ble lagt fram i regjeringens forslag til statsbudsjett i går.

Regjeringen går i 2018 inn for å øke den laveste momssatsen fra 10 til 12 prosent på kultur- og reiselivstilbudene i Norge. Det vil øke billettprisene til kinoer, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer, og skal gi staten inntekter på 530 millioner kroner.

I statsbudsjettet for 2016 ble momssatsen økt fra 8 til 10 prosent. Det betyr at moroskatten har hatt en 50 prosents økning på to år.

MÅL: Alle på radiobilbanen ville krasje med finansminister Siv Jensen (Frp). Moroa blir dyrere neste år. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer Vis mer

- Det blir dyrere å ha det moro, konkluderte forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan overfor Dagbladet.

Langsiktig mål

Bransjen selv lot frustrasjonen gå utover regjeringen i går for påslaget. Marianne Brockmann Bugge, partner i RSM advokatfirma og momsekspert, tror imidlertid byråkratene i Finansdepartementet har et enda mer langsiktig mål med økningen.

MOMSSJOKK: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke reiselivsmomsen fra ti til tolv prosent. Det er NHOs Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold negativ til. Video: NHO Reiseliv Vis mer

Merverdiavgiften, populært kalt moms, er en avgift vi betaler når vi kjøper varer eller tjenester. For de fleste varer og tjenester den på 25 prosent, mens den ligger på 15 for mat og drikke.

For persontransport, overnatting, allmennkringkasting, adgang til kino, idrettsarrangementer, fornøyelsesparker og opplevelsessentre har den fram til nå altså vært ti prosent.

Brockmann Bugge tror det ligger det ligger en plan bak økningen foreslått neste år.

- Spørsmålet er hvor langt regjeringen vil gå i disse momssatsene, sier hun til Dagbladet.

Økt sats

NEGATIV TIL BUDSJETTET: Rødts Moxnes mener at statsbudsjettet bidrar til økte forskjeller i Norge. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer Vis mer

Hun mener det er urovekkende for bransjen at regjeringen har signaliseert at de ønsker å velte skatter og avgifter over på forbruk.

- Jeg får en følelse at de ikke er ferdig. Jeg tror byråkratene i Finansdepartementet har sansen for å samle alt med lavmoms på en prosent. Det vil bety en høy momssats på 25 prosent og at alt annet med lavere sats samles på 15 proent. Det vil ikke forbause meg om de tenker sånn, sier Brockmann Bugge.

I statsbudsjettet regner finansdepartementet med en maksimal prisøkning på 1,82 prosent med momsøkningen.

- Siv Jensen har uttalt at man ikke kommer til å merke momsøkningen, men den utregningen er det bedriftene som eventuelt må stå for og hvor mye de føler seg tvunget til å heve, sier hun.

Spørsmålet er også hvor prissensitive produktene er.

- Museer som for eksempel har valgt å ta inngangsbilletter og nå rammes av momsøkningen kan ha en ganske lav smerteterskel, sier hun.

NHO og Virke skuffet

Både Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og næringslivets nest største hovedorganisasjon Virke, er skuffet over momsøkningen.

- Vi er jevnt over veldig fornøyd med budsjettet, men det er noen ting vi ikke er så fornøyd med. Blant annet økningen av moms på resieliv, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til Dagbladet.

Hun er redd for at økningen kan treffe familieeide små hoteller i distriktene hardest.

- Deler av reiselivet har en voldsom vekst, men det er en veldig sammensatt og distriktsorientert bransje, sier hun.

- Går utover brukerne

- Dette er en momsøkning som helt klart kommer til å gå utover gjester og brukere, om det er på museer, kulturarrangementer og hyggelige små familiehotell, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen til Dagbladet.

- Dette er ikke en ekstrapris næringen trenger nå, akkurat når det begynner å gå bedre. Gjestene må betale mer, og eierne må bruke mer på moms. I stedet burde de fått brukt pengene på å utvikle enda mer interessante opplevelser, sier hun.

Hun mener momsøkningen kommer til å ramme lokalt næringsliv og distriksnorge.

- Det blir dyrere å bruke kultur- og reiselivsnæringen, sier Hammer Madsen.

Forsvarer helheten

- For oss er det viktigere å ha lav skatt på arbeid. Det er det hovedinnrettingen i budsjettet er. Det skal lønne seg å arbeide og skape arbeidsplasser, sier Frp's finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad til Dagbladet.

- Da gjør vi en dreining, skatten går ned på arbeid og vi øker litt på den lave momsen, sier han.

Han mener det er gjort flere positive tiltak opp mot reiseliv, og peker på skatteplikt for kortidsleie under 30 dager, som AirBNB.

- Det er en bekymring næringen har hatt. Vi øker også rabatt på formuesskatt for hoteller i distriktene. Vi føler kritikken fra NHO er uberettighet når du ser på helheten, sier Njåstad.