Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen har oppfattet beskjeden

Lover en grundig gjennomgang av siste års skolereformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) la i sin nyttårstale vekt på skole og klima som de viktigste utfordringene for regjeringen.

«Regjeringen har oppfattet beskjeden», sa statsministeren da han kommenterte at norsk skole ligger under gjennomsnittet i internasjonale sammenligninger.

Han lovte en grundig gjennomgang av siste års skolereformer.

- Har vi gått for langt i å løse opp de faste rammene rundt undervisningen? Har vi lagt for mye ansvar over til hver enkelt elev og de foresatte? Vi vil invitere foreldre og skolens folk over hele landet til samtaler. Men fremfor alt vil vi styrke innsatsen i skolen, sa statsministeren.
«Sted for å lære»
Som konkrete tiltak, nevnte han flere timer i skolen, mer leksehjelp, forbedring av leseopplæringen, bedre lærerutdanning og at flere lærere får etter- og videreutdanning.

Han poengterte også at «skolen skal være en plass for læring og for grunnleggende kunnskaper i lesing, skriving og matematikk».

- Lærerne skal få et klart ansvar for hva elevene lærer i skolen, sa Stoltenberg.


Optimistisk om klima
Statsministeren la også stor vekt på de dramatiske klimaforandringene.

- Om få år kan Nordpolen bli isfri om sommeren. Noe vi med sikkerhet vet, er at årets nyttårsbarn vil vokse opp under trusselen om klimaendringer. Vi må ikke stille oss slik at de ser på oss med bebreidende øyne, og spør hvordan vi kunne tillate at det gikk så galt på jorda, sa Stoltenberg som minnet om at vi ikke må miste motet:

- Klimaproblemet er skapt av mennesker. Det kan løses av mennesker, sa han.

Han viste til at det lenge så svart ut under klimaforhandlingene på Bali.

TRUSSELEN:- Noe vi med sikkerhet vet, er at årets nyttårsbarn vil vokse opp under trusselen om klimaendringer, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin nyttårstale 1. januar 2008. Foto: SCANPIX
TRUSSELEN:- Noe vi med sikkerhet vet, er at årets nyttårsbarn vil vokse opp under trusselen om klimaendringer, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin nyttårstale 1. januar 2008. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men vi går nå i gang med forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale som skal undertegnes i København om mindre enn to år. De rike landene må ta det største ansvaret, sa Stoltenberg som viste til at Norge på Bali annonserte forsterket innsatsen mot nedhogging av regnskog.

- Lykkes vi, kan de norske skogpengene gi utslippskutt som er mange ganger større enn Norges utslipp. Teknologien er kjent. Alle vet hvordan man ikke hogger ned trær, sa statsministeren.


Afghanistan
Statsministeren kom også inn på situasjonen i Afghanistan i sin tale. Han viste blant annet til at mange jenter tidligere ikke fikk gå på skole i Afghanistan.

- I dag er nærmere fem millioner barn på skole, og to millioner av dem er jenter, sa Stoltenberg, som viste til at de norske soldater bidrar til at disse afghanske jentene og guttene får gå på skole, ifølge landets myndigheter.

- Derfor vil jeg ved dette årsskiftet sende en særlig hilsen til norske soldater og bistandsarbeidere i Afghanistan, til disse som gir av sin tid og sine krefter på vegne av oss alle. Det står stor respekt av den innsatsen våre militære og sivile utretter i dette hardt prøvede landet, sa Jens Stoltenberg.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media