Regjeringen har oversett lovbrudd i årevis

Feil i mer enn halvparten av konsulentavtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) innkalte i dag til pressekonferanse for å orientere om granskingen av 40 konsulentavtaler i departementet.

3. april avslørte Dagens Næringsliv at Eli Arnstad får opp til en halv million kroner for å jobbe rundt én dag i uka som miljøekspert. Reglene for offentlige innkjøp slår fast at alle avtaler til en verdi av 500.000 kroner eller mer skal lyses ut på åpne anbud. Dette skjedde ikke da Arnstad ble ansatt.

- Granskingen som departementenes innkjøpstjeneste har hatt har påvist lovbrudd i mer enn halvparten av konsulentavtalene som departementet har inngått. Dette er helt uakseptabelt og vi skal stramme inn på rutinene i departementet, sier Haga.

Tar ikke personlig ansvar

Hun har ingen god forklaring på hvordan dette har kunne pågå i flere år, til tross for at Riksrevisjonen en rekke ganger har gjort departementene oppmerksom på slike lovbrudd.

- Disse forholdene har vi pekt på i flere år uten at vi har sett en vesentlig bedring, og det gir grunn til bekymring, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i årsrapporten i 2007.

Regjeringen er ansvarlig for arbeidet som foregår i departementene, men Haga tar likevel ikke personlig ansvar.

- Dette har vært en systemsvikt som har pågått i mange år. Dette er meget alvorlig og vi innhenter nå ekstern juridisk kompetanse for å få bekreftet hvilke konsekvenser disse feilene vil ha for gyldigheten av avtalene, sier Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRANSKINGEN STARTET: Det var konsulentavtalen som olje- og energidepartementet inngikk med Elin Arnstad som satt fokus på konsulentbruken i departementene og lovbruddene som har blitt begått. Foto: SCANPIX
GRANSKINGEN STARTET: Det var konsulentavtalen som olje- og energidepartementet inngikk med Elin Arnstad som satt fokus på konsulentbruken i departementene og lovbruddene som har blitt begått. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men hvordan kan regjeringen har latt dette pågå, til tross for påleggene fra Riksrevisjonen?
- Vi må bare erkjenne at det ikke har blitt gjort grundig nok arbeid, sier Haga.

Det er dermed slett ikke sikkert at lovbruddene får noen konsekvenser for avtalene som er inngått. Og Haga sier at ingen vil miste jobben som følge av lovbruddene.
- Jeg er ikke ute etter noen hoderulling. Vi skal nå innskjerpe rutinene og bedre systemet rundt håndteringen av slike konsulentavtaler.

- La ikke føringer på embetsverket

Haga kommenterte i dag også det andre svarbrevet hun har sendt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité der hun forklarer seg om sin innblanding i inngåelsen av den omstridte konsulentavtalen med Eli Arnstad.

Haga sier at hun snakket med den tidligere Sp-politikeren da hun gikk av som Enova-sjef. Men Arnstads jobbframtid var ikke tema, anfører Haga.

• Les hele svarbrevet her!

- Som ansvarlig statsråd ville jeg bli bedt om å kommentere Eli Arnstads avgang, og jeg ønsket mest mulig informasjon. Det ville vært påfallende om jeg ikke hadde tatt kontakt før pressekonferansen, skriver Haga og fortsetter:

- Det var ingen annen kontakt mellom Arnstad og meg i perioden 24. november til 30. november, og spørsmål om Arnstads kompetanse kunne brukes i departementet var således ikke tema mellom oss.

Regjeringen har oversett lovbrudd i årevis

I brevet avviser Haga at hun kan ha lagt føringer på embetsverket ved å nevne Arnstads navn i et internt budsjettmøte 30. november.

- Jeg kan ikke se at jeg har gitt noen føringer for utfallet av embetsverkets vurdering av hvorvidt Eli Arnstads kompetanse var relevant for departementets behov, skriver statsråden.

Flere departementer skal nå granske

Både finansminister Kristin Halvorsen (SV), kulturminister Trond Giske (Ap), barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vurderer nå lovligheten av konsulentavtalene i sitt departement og flere ventes å følge deres eksempel.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har allerede slått fast overfor NTB at enkelte brudd på regelverket kan ha forekommet i hennes departement.

Riksrevisor Jørgen Kosmo er forundret over at departementene ikke tidligere har forsikret seg om at konsulentavtalene er inngått etter regelboka. Han viser til at Riksrevisjonen i flere rapporter har påpekt alvorlige brudd på innkjøpsreglene.

- Det er overraskende. Hvis regelverket oppfattes som snevert eller vanskelig, må loven endres. Det er ikke noe alternativ å fortsette å bryte loven, sa Kosmo til NTB tidligere denne måneden.

Regjeringen har oversett lovbrudd i årevis