LATTERLIG ENKELT? Forhandlerne fra regjerings- og samarbeidspartiene presenterte mandag ettermiddag sin avtale om revidert nasjonalbudsjett, fra venstre: Svein Flåtten (H), Hans Andreas Limi (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LATTERLIG ENKELT? Forhandlerne fra regjerings- og samarbeidspartiene presenterte mandag ettermiddag sin avtale om revidert nasjonalbudsjett, fra venstre: Svein Flåtten (H), Hans Andreas Limi (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

«Regjeringen har skjønt at de ikke kan drive korstog mot oss»

Trine Skei Grande mener partene har lært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har nok lært litt av hverandre, at vi for eksempel prioriterer bedre. For Venstres gruppe var kampen mot arbeidsledighet punkt nummer en, det var det vi skulle satse på i disse forhandlingene, sier Trine Skei Grande.

Finanskomiteens forhandlere fra Kristelig Folkeparti, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet kom i ettermiddag til enighet om revidert nasjonalbudsjett. 

Viktig for landet - Er du overrasket over at samarbeidsprosjektet har overlevd forhandlinger om tre statsbudsjett og tre reviderte nasjonalbudsjett?

- Det er jo politikk som bærer samarbeidet, og at vi føler at vi får til noe som er viktig for landet, at den omstillingen vi nå skal gjennom ikke bare skal dreie seg om arbeidsmarkedsmidler, men at studieplasser og lærlingeplasser er like viktige virkemidler som Nav.

Målrettet Skei Grande er også fornøyd med at kommuner med høy arbeidsledighet vil få en betydelig pott til vedlikehold.

- De kommunene som har behov for å sette i gang en del offentlige byggeprosjekt, en kortvarig, målrettet offentlig pengebruk, som er fornuftig, sier hun.

Omkamper - Har tonen mellom de fire partiene blitt bedre på disse tre årene?

- Jeg tror regjeringen har skjønt at de ikke kan drive med omkamper og drive korstog mot oss. Dermed går slike prosesser lettere, sier Venstre-lederen.

Det som utkrystalliserer seg er at vi har en del saker som er vanskelige å bli enige om oss i mellom. Men når vi setter oss ned og jobber med ledighetstiltak, så er det langt enklere.

Problemet med alle samarbeid er at det som synes, er de vanskeligste sakene. Mens i disse forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett har mye dreid seg om arbeodsledigheten, og der har vi noenlunde lik oppskrift, sier Trine Skei Grande.

Rask virkning Hans Olav Syversen i KrF viser til at ledigheten har økt til 4,7 prosent, som kan bety tapt livskvalitet for for den enkelte, som ikke får brukt sine evne og mister sosialt fellesskap.

- Ekstraordinært vedlikehold i kommunene virker raskt, gir økt sysselsetting og sparer oss for utgifter i framtida, sier Syversen.

Hans Andreas Limi i Frp mener forliket er godt tilpasset den økonomiske situasjonen landet står i.

- Jeg er tilfreds med at vi har styrket regjeringens viktigste satsinger for arbeid, aktivitet og omstilling, sier Limi.