Regjeringen har stanset lærerstreiken

Lærerstreiken avsluttes etter at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.

LÆRERSTREIKEN: Regjeringen kaller inn partene i lærerstreiken, bekrefter flere kilder overfor Dagbla... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Partene har dessverre ikke funnet en løsning på konflikten. Streiken fører nå til alvorlige samfunnsmessige konsekvenser for barn og unge. Jeg er spesielt bekymret for elevenes opplæring, utsatte barn og unge og deres psykiske helse. Etter en samlet vurdering har jeg derfor foreslått tvungen lønnsnemnd, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Hun kalte partene inn tirsdag kveld. Etter et kort møte ble det bekreftet at regjeringen griper inn.

Lærerne har streiket siden begynnelsen av juni, men uttaket tok seg opp rundt skolestart i august. Konflikten mellom de tre lærerorganisasjonen Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund og motparten kommuneorganisasjonen KS har virket helt fastlåst.

Rundt 8.500 medlemmer var i streik da regjeringen grep inn.

- Bekymringsfull situasjon

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har hatt løpende kontakt med Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og familiedepartementet og mottatt jevnlige rapporter om konsekvenser av streiken.

- Statsforvalterne melder om en bekymringsfull situasjon med tanke på langtidskonsekvensene for elevene. Skolen er en viktig ramme i barns liv, og særlig for barna i sårbare situasjoner. Vi har også mottatt en rekke bekymringsmeldinger om alvorlige konsekvenser for enkeltelever. Situasjonen blir mer alvorlig jo lenger streiken varer, sier Mjøs Persen.

Hun peker på at streikens negative konsekvenser forsterkes ettersom den skjer etter en pandemi som også rammet skoleelever særlig hardt.

Økt uro

Uroen rundt hvordan streiken rammet elever har økt i styrke de siste ukene. Mange elever har ikke hatt ordinær undervisning etter sommerferien. Mange har også vært bekymret over situasjonen til sårbare elever, spesielt i etterkant av to år med pandemi.

Barneombudet har skrevet brev til regjeringen, og det samme har Foreldreutvalget for grunnskolen. Statsforvalteren i Troms og Finnmark meldte inn et varsku tirsdag, blant annet fordi elever sto uten tilbud om spesialundervisning.

Regjeringen har understreket at det har vært partenes ansvar å finne fram til en løsning. Seinest fredag innkalte kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lærerorganisasjonene og KS for å anmode om at det ble gjort nye forsøk på å komme til enighet.

Partene møttes til samtaler hos riksmekler Mats Ruland både lørdag og søndag, uten at det lyktes å finne fram til en løsning.

Ikke fornøyd

Arbeidstakerorganisasjonene er ikke fornøyde med at lærerstreiken endte i forslag om tvungen lønnsnemnd. Norsk Lektorlag sier de er sinte og skuffet.

- Det er faktisk ikke mulig å være noe annet på vegne av alle de lektormedlemmene og den fellesskolen de kjemper for, sier Helle Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.

- Jeg vil si beklager til elevene. Både for at dere faktisk ikke har fått undervisning, og for at vi i dag ikke har fått gjennomslag for å sikre fellesskolen framover. Det er en mørk dag, sier Nyhuus, og slutter seg med det til ordene til Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet

- En veldig vanskelig situasjon

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier hun forutsetter at regjeringen har gjort de nødvendige avveiningene før lærerstreiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

– Vi forutsetter at regjeringen ikke iverksetter tvungen lønnsnemnd uten at det foreligger fare for liv og helse, eller at andre tungtveiende samfunnshensyn blir berørt. Vi går derfor ut ifra at regjeringen har gjort de nødvendige avveiningene i det som er en veldig vanskelig situasjon, sier LO-lederen.

Hun minner om at regjeringen i Hurdalsplattformen lovet å jobbet for å innlemme Den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) kjernekonvensjon i norsk menneskerettslov.

- Vi går derfor ut fra at de tilfellene der norske myndigheter har fått kritikk av ILO for bruken av tvungen lønnsnemnd, blir grundig behandlet i dette arbeidet, sier hun.

- Veldig skuffet

Lederen i Skolenes landsforbund Mette Walker sier hun har hatt stor tro på at det var mulig å komme fram til en løsning på streiken, men at det har vist seg å være umulig.

- Medlemmene våre er veldig skuffet, og jeg har stor forståelse for at de er skuffet. Vi hadde håp om at vi skulle komme fram til en løsning, men det har vi ikke klart. Og vi er oppriktig lei oss på vegne av medlemmene, sier hun etter at det tirsdag kveld ble klart at regjeringen griper inn i streiken med tvungen lønnsnemnd.

Hun gjør det tydelig at hun mener det er KS sitt ansvar at det ble tvungen lønnsnemnd, og nå vil hun ha en debatt om hvorvidt de skal være motparten i framtidige forhandlinger.

- Nå håper jeg debatten om å ta forhandlingsretten tilbake til staten kommer, konstaterer hun.

Hun uttrykker forståelse for hvordan staten begrunner tvungen lønnsnemnd, men sier de utfordrer streikeretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer