- Regjeringen har sviktet de utviklingshemmede

Professor og tidligere leder av Statens råd for funksjonshemmede mener regjeringen har sviktet de utviklingshemmede.

Utviklingshemmede samles i store boligkomplekser:  En ny levekårsundersøkelse avslører at halvparten av de utviklingshemmede som i 2000 til 2010 har fått seg bolig, har flyttet inn i komplekser større enn det største som ble bygget på 90-tallet. Her Hanamyrveien bofellesskap i Sandnes, et hjem for tolv utviklingshemmede og tolv psykisk syke personer. Boligkomeplekset ble gjenstand for kritikk etter at det ble åpnet i fjor. Men pårørende gikk ut og tok boligtilbudet i forsvar.  Foto: Tomas Alf Larsen
Utviklingshemmede samles i store boligkomplekser: En ny levekårsundersøkelse avslører at halvparten av de utviklingshemmede som i 2000 til 2010 har fått seg bolig, har flyttet inn i komplekser større enn det største som ble bygget på 90-tallet. Her Hanamyrveien bofellesskap i Sandnes, et hjem for tolv utviklingshemmede og tolv psykisk syke personer. Boligkomeplekset ble gjenstand for kritikk etter at det ble åpnet i fjor. Men pårørende gikk ut og tok boligtilbudet i forsvar. Foto: Tomas Alf Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (Dagbladet): I morgen presenterer regjeringen et lenge etterlenget svar til alle som har tatt til orde for økt satsing på utviklingshemmedes levekår: et såkalt informasjons- og utviklingsprogram for utviklingshemmede.

Men regjeringen får en svært dårlig attest, når Dagbladet ber NTNU-professor Jan Tøssebro, en tungvekter innen forskning på utviklingshemmedes levekår, kommentere dens innsats for utviklingshemmede de siste åra.    - Jeg er skuffet, sier Tøssebro. - I ettertid framstår HVPU-reformen som et engangsløft som gjorde slutt på all videre utvikling. Etter løftet på 90-tallet, har alt dødd hen. Utviklingen er dels satt i revers. Og jeg kan ikke se at regjeringen har gjort noe som helst for å stoppe den negative utviklingen. Regjeringen har sviktet en svak gruppe, og regjeringen har sviktet sin egen reform, er professor Tøsebros knallharde dom. 

Ny avslørende tall Tøssebro ledet statens råd for funksjonshemmede, som i 2007 la fram en omfattende pakke med forslag til tiltak for å bedre utviklingshemmedes levekår. Forskning viste bl.a. en urovekkende tendens til å samle utviklingshemmede i store til dels gettoliknende boligkomplekser, stikk i strid med HVPU-reformens (1991) mål om integrering og normalisering. Regjeringen var positiv til forslagene. Tre år senere kan ikke Tøssebro se at Stoltenberg-regjeringen har fulgt opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer