BRUKTE VERKTØYKASSEN: Næringsminister Dag Terje Andersen (til høyre) og regjeringen brukte i 2007 4,8 milliarder kroner på å handle aksjer Aker-systemet. På bildet, fra venstre, administrerende direktør i Aker konsernet Leif Arne Langøy, bak:  Kjell Inge Røkke, og styreleder i Saab Marcus Wallenberg, bakerst Saabs konsernsjef Åke Svesson.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
BRUKTE VERKTØYKASSEN: Næringsminister Dag Terje Andersen (til høyre) og regjeringen brukte i 2007 4,8 milliarder kroner på å handle aksjer Aker-systemet. På bildet, fra venstre, administrerende direktør i Aker konsernet Leif Arne Langøy, bak: Kjell Inge Røkke, og styreleder i Saab Marcus Wallenberg, bakerst Saabs konsernsjef Åke Svesson. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

Regjeringen har tapt 3,8 milliarder på Røkke-aksjer

I dag må Sylvia Brustad (Ap) forklare pengebruken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I slutten av juni 2007 offentliggjorde daværende næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) avtalen som forpliktet den norske stat til å gå inn daværende Aker Kværner med 4,8 milliarder kroner.

- Lekte børsmegler
Siden 2007 den Aker Kværner skiftet navn til Aker Solutions og aksjen har stupt i verdi fra kjøpssummen på 145,60 til 35,50 kroner tirsdag kveld.

- Vi spurte den gang de rødgrønne om dette var en klok investering, det har vi svar på nå, sier Krf-politiker Knut Arild Hareide til Dagbladet.no.

I dag er de rødgrønnes aksjepost verdt rundt 1,1 miliarder kroner.

- Dag Terje Andersen lekte børsmegler på vegne av det norske folk og sparte aksjonærende i Aker Solutions for et tap på 3,8 milliarder kroner. Kjell Inge Røkke er så langt spart for et tap på rundt 2,5 milliarder, anslår Hareide.

Wallenberg
Den tidligere miljøvern- ministeren, som er førstekandidat for Krf i Akershus foran høstens valg, mener staten mangler en god begrunnelse for å sitte på eierskapet i Aker Solutions.

- Burde de kjøpt seg opp i Freia da utenlandske selskaper la inn bud, spør han.

Med på laget da de rødgrønne kjøpte seg opp var den svenske Wallenberg-familien. Avtalen ble svært god mottatt internt i Aker-systemet og av Kjell Inge Røkke, som eier 67,8 av aksjene i Aker ASA, som solgte Aker Sollutions-aksjene til staten.

- En særdeles førsteklasses avtale for Aker, sa Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker-konsernet, da avtalen ble presentert.

Enig med Aker
- Det hadde Langøy helt rett i. Men det var en utrolig dårlig avtale for norske skattebetalere, sier Hareide, som vil stille spørsmål til næringsminister Sylvia Brustad i Stortingets spontanspørretime i dag.

Han mener en regjering som gikk til valg på at de rike ikke skulle få skattelette, har «brutt» et løfte.

- Dette var jo å gi gullkortet til en av Norges mektigste og rikeste menn. Tapet alene er på størrelse med regjeringens totale fattigdomssatsing, mener Hareide.

Han beskriver prosessen som «noe Røkke fikk til på bakrommet sammen med regjeringen».

- Ryddig prosess
Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker Asa fulgte forhandlingene og de politiske bølgene regjeringens beslutning skapte tett. Han er sterkt uenig i Hareides beskrivelse av prosessen.

- Dette var en ryddig og åpen prosess som ble etterfulgt av en bred politisk debatt og vedtak i Stortinget. Jeg kjenner meg ikke igjen virkelighetsbeskrivelsen Hareide presenterer, sier Drangeid til Dagbladet.no.

- Sett i ettertid, var det fare for at virksomheten ville bli solgt og ville denne faren vært tilstede i dag, dersom staten ikke gikk inn i Aker Solutions?

- Flere alternativer var på bordet den gangen. Jeg ser ingen grunn til å spekulere over en hypotetisk problemstilling nå, sier Drangeid halvannet år etter at milliardavtalen kom i stand.

Industriell og langsiktig basis
Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet understreker at hele børsen er rammet av børsnedgangen, ikke bare Aker Solutions.

- Staten er inne i Aker Solutions på en industriell og langsiktig basis, sier Slåke til Dagbladet.no.

- Var dere forberedt på et slikt tap?

- Verdiene på børsene svinger. Målet med eierskapet er å sikre at viktig kompetanse og hovedkontoret blir i Norge. Det målet er nådd, sier Slåke.

I et nettmøte med Dagbladet.nos lesere i 2007 svarte Andersen at han «Vi regner også med å få avkastning på den aksjeposten vi nå har kjøpt, som i neste omgang kan brukes til skoler, barnehager og andre velferdsgoder.».

Så langt må pengene hentes andre steder fra, utbyttet pr aksje ble tirsdag denne uken satt til én krone og seksti øre.

- Staten bør eie
Aker Solutions er det viktigste selskapet innen leverandørindustrien til norsk olje- og gassvirksomhet.

Daværende statsråd Dag Terje Andersen begrunnet kjøpet med frykt for at selskapet kunne havne på utenlandske hender og mulighetene for å utvikle et industrielt samarbeid med Saab AB.

- Staten bør eie i viktige selskap, sier statssekretær Slåke.

Svensk-norsk samarbeid
Aker Solutions og Saab har de siste årene jobbet med å kartlegge områder der de to selskapene har felles interesser.

- Siden avtalen kom i stand sommeren 2007 har vi på flere områder jobbet sammen og sett på muligheter for industriell utvikling, sier kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk til Dagbladet.no.

De tre områdene som så langt er aktuelle er alternativ energi, vindmølleturbiner og undervannsubåter som kan brukes på Aker Solutions-bygde installasjoner.

- RYDDIG PROSESS: Konserndirektør i Aker ASA Geir Arne Drangeid.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
- RYDDIG PROSESS: Konserndirektør i Aker ASA Geir Arne Drangeid. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Vi har hatt flere møter om dette i både Stockholm og Oslo. Det er et løpende samarbeid, sier Lindbæk.

KREVER SVAR KrF-politiker Knut Arild Hareide. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
KREVER SVAR KrF-politiker Knut Arild Hareide. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer