OSLO  20100511.
Finansminister Sigbjørn Johnsen la tirsdag formiddag frem Revidert nasjonalbudsjett i Regjeringskvartalet i Oslo.
Foto: Sara Johannessen / Scanpix
OSLO 20100511. Finansminister Sigbjørn Johnsen la tirsdag formiddag frem Revidert nasjonalbudsjett i Regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer

- Regjeringen har vært heldig

Større inntekter enn ventet, gjør det lettere for regjeringen å være streng. - Markedet vil ta godt i mot dagens budsjett, tror økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Regjeringen vil bruke 17 milliarder kroner mindre enn det de la opp til i Statsbudsjettet i høst. Det kom fram da Sigbjørn Johnsen la fram revidert nasjonalbudsjett i dag.

I det nye budsjettet bruker vi «bare» 26 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier, i stedet for 45 milliarder kroner i statsbudsjettet.

Kuttene vil likevel ikke svi nevneverdig. På flere områder har utgiftene i 2009 regnskapet blitt lavere enn antatt og inntektene større. Utbyttet fra statseide selskaper har økt med 4,6 milliarder kroner, og endringer i skatte- og avgiftspolitikken gir inntekter på 10 milliarder mer enn forventet.

- Regjeringen har vært heldige. De har fått mye gratis. Ingen hadde trodd at det skulle gå så enkelt, mener økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole Ola H. Grytten.

Riktig retningHan er glad for at regjeringen nå nærmer seg handlingsregelen.

- De vil bruke 17 milliarder mindre. Det er et steg i riktig retning. Om de klarer å komme tilbake til handlingsregelen igjen derimot, gjenstår og se, mener han.

Ifølge Grytten vil dette blant annet avhenge av hvordan oljefondet utvikler seg.

- Regjeringen har nedjustert lønnsveksten. Jeg er ikke så sikker på om det kommer til å skje, sier Grytten.

I det reviderte budsjettet legges det opp til en lønnsvekst på 3,25 prosent mot 3,5 prosent i det opprinnelige budsjettet. Utgiftene til innteksoppgjør settes derfor ned med 650 millioner kroner.

Krisepakke kan gi inflasjonOgså anslaget for inflasjon er han noe usikker til.

- De tror også at inflasjonen skal ned. På den ene side er det rimelig å forvente mindre pris- og lønnspress i økonomien under svakere konjunkturer enn tidligere anntatt. Her kan det likevel hende at krisepakkene fra EU vil sette en viss fart på inflasjonen selv om målet er at de ikke skal gjøre det. Slik at det kan bli et større pris- og lønnspress på økonomien enn det de forutsetter.

Alt i alt er økonomiprofessoren ganske fornøyd med endringene regjeringen legger opp til.

- Regjeringen har hatt en gylden mulighet til å stramme inn, og det gjør de. Det synes jeg er bra. Markedet vil nok ta godt i mot dette budsjettet, mener han.

Opposisjonen er ikke like fornøyd. Trist, svikter miljøet og skuffende, er deres reaksjoner.