Regjeringen i Jugoslavia faller

Overføringen av Slobodan Milosevic til Haag fikk øyeblikkelige politiske ringvirkninger i Jugoslavia, da statsminister Zoran Zizic gikk av fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det betyr at føderasjonsregjeringen har brutt sammen, sa Jugoslavias innenriksminister Zoran Zivkovic.

Zizic opplyste at han går av fordi regjeringen i Serbia utleverte Milosevic til FNs krigsforbryterdomstol torsdag. Zizic mener utleveringen var grunnlovsstridig.

I en uttalelse fra føderasjonens president Vojislav Kostunica like før Zizic gikk av, het det at Jugoslavia vil søke en politisk løsning på krisen som har oppstått. Kostunica drøftet den nye situasjonen med ledelsen i hæren fredag ettermiddag.

På møtet ble det drøftet tiltak som skal dempe spenningen og sikre en politisk løsning på krisen, i tråd med den konstitusjonelle og rettslige myndigheten til Jugoslavias president, het det i uttalelsen.

Fremstilles tirsdag

Det vil ta noen måneder å forberede rettssaken mot Slobodan Milosevic. Hvem som skal vitne mot Jugoslavias eks-president, vil sjefanklager Carla Del Ponte ved FNs krigsforbryterdomstol ikke røpe ennå.

- Det vil ta noen måneder før rettssaken kan begynne, sa Del Ponte på en pressekonferanse i Haag fredag ettermiddag.

Milosevic vil imidlertid bli fremstilt i et forberedende rettsmøte allerede tirsdag morgen. Der vil han få lest opp tiltalen og bli bedt om å erklære seg enten skyldig eller ikke skyldig.

- Det vil være et rutineavhør. Etter høringen vil jeg ha et personlig møte med ham og sette opp en tidsplan med ham, sa Del Ponte fredag.

Milosevic viste ingen tegn til helseproblemer da han gjennomgikk sin første legesjekk etter at han kom til Haag natt til fredag. Domstolen vil ikke plassere ham sammen med andre mistenkte krigsforbrytere, der det kan oppstå vanskeligheter.

- Ingen diskusjon

De serbiske lederne Radovan Karadzic og Radovan Mladic i Bosnia kan bli de neste som må ta den tunge turen til krigsforbryterdomstolen i Haag etter at Milosevic er blitt innhentet av sin fortid.

Milosevic risikerer å bli sittende i en fengselscelle resten av livet. Han ble fløyet til Haag-domstolens fengsel i helikopter etter at det britiske flyet som brakte ham fra Tuzla i Bosnia, landet på den nederlandske militærbasen Vandenburg kort før klokka 0100 fredag.

Det var serbiske militære som fraktet Milosevic til Tuzla i Bosnia. Overføringen av Milosevic gikk greit, opplyste sjefanklageren.

- Det skjedde uten problemer, det var ingen diskusjon, sa hun uten å utdype hva hun mente. Del Ponte fikk fredag spørsmål om hun har nok bevis til å tiltale Milosevic for folkemord.

- Han er ikke tiltalt for det nå. Vi vil se på det, men har ikke tatt noen beslutning, var svaret.

Del Ponte kunne ikke bekrefte rykter som oppsto etter en melding i avisen Nezavisne. Ifølge ryktene skulle den serbiske presidenten Milan Milutinovic være arrestert og i ferd med å bli overført til Haag. Milutinovic er ettersøkt for krigsforbrytelser i Kosovo.

Pengestrøm

Utleveringen av Slobodan Milosevic sikrer Jugoslavia 11,5 milliarder kroner i økonomisk støtte bare i år.

Som ventet skapte overleveringen av Milosevic en oppløftet stemning på giverkonferansen for Jugoslavia i Brussel fredag, og den tidligere presidentens ankomst i Haag ble møtt med glede og nye løfter om pengestøtte.

Jugoslavia kan vente seg ulike former for hjelp som til sammen beløper seg til 11,5 milliarder kroner for inneværende år. Disse pengene skal i hovedsak gå til å gjenoppbygge infrastruktur - veier, andre transportsystemer og energiforsyning, samt til lønninger for lærere, legere og andre offentlige ansatte som lever på tilnærmet eksistensminimum.

(NTB)