FIKK BREV: Anne Lise Elgesem viser fram brevet hun har fått fra den kongolesiske statsministeren. Foto: Henrik Hanselmann
FIKK BREV: Anne Lise Elgesem viser fram brevet hun har fått fra den kongolesiske statsministeren. Foto: Henrik HanselmannVis mer

Regjeringen i Kongo vil ikke svare Jens Stoltenberg - men sendte brev til Anne Lise (61)

Anne Lise sier kvinnelist og klar tale gjorde at hun klarte det Jens Stoltenberg ikke får til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Anne Lise Elgesem (61) fra Kristiansand har klart det Jens Stoltenberg ikke har klart - nemlig å få et skriftlig svar fra den kongolesiske regjeringen.

Hun er opprørt over behandlingen Tjostolv Moland og Joshua French har fått, og bestemte seg derfor for å ta saken i egne hender. Hun satt seg ned og skrev brev til både statsminister Augustin Matata Ponyo Mapon og president Joseph Kabila. Adressene fant hun på nettet.

Og for et par dager siden kom svaret fra statsministeren.

- Jeg ble litt overrasket da det kom ilpost på døra, sier Elgesem til Dagbladet.

- Vær tålmodig Hjemme i stua i Kristiansand viser hun Dagbladet brevet hun fikk fra Kongos statsminister. Der skriver han:

«Angående: Forespørsel om benådning

Frue, Jeg har mottatt deres brev av 28. desember 2012 der De ber om benådning av Deres landsmenn Tjostolu Malund og Joshua French, som er fengslet i vårt land for å ha begått et drap på en sjåfør som ellers ikke er identifisert. Det er umulig for meg å ikke påvirkes av den smerten De viser i brevet.  Imidlertid vil jeg be Dem om å ruste Dem med tålmodighet og vente på en løsning som ikke vil være i strid med våre lover.

Jeg ber Dem, frue, om å motta dette uttrykket for min medfølelse.

Matata Ponyo Mapon»

Kvinnelist Elgesem tror en blanding av klar tale og kvinnelist utløste svaret fra en av Kongos mektigste menn.

- Jeg er enke selv, og brukte det som argument. Og jeg tenkte at jeg måtte være tøff, sier hun til Dagbladet.

- Søren heller, jeg måtte gjøre dette nå, ellers ville det aldri blitt gjort. Det hjelper ikke om de kommer hjem om sju til åtte år, jo lenger de sitter jo vanskeligere blir det å tilpasse seg samfunnet igjen.

Elgesem er kritisk til pressedekningen av Kongo-saken, og reagerer på kritiske oppslag om de to nordmennene.

BERØRT: -  Det er umulig for meg å ikke påvirkes av den smerten De viser i brevet, skriver Kongos statsminister Augustin Matata Ponyo Mapon i et brev til Anne Lise fra Kristiansand. Foto: AFP / NTB scanpix
BERØRT: - Det er umulig for meg å ikke påvirkes av den smerten De viser i brevet, skriver Kongos statsminister Augustin Matata Ponyo Mapon i et brev til Anne Lise fra Kristiansand. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Journalister kan redde liv, men journalister kan også lage helvete. Det er bra at de dekker saken, men da må de skrive sannheten, sier hun.

Intet svar Det er tilsynelatende lettere for kongolesiske myndigheter å svare en dame fra Sørlandet enn å sende et forpliktende svar til Norges statsminister. Jens Stoltenberg har forsøkt å ta opp Kongo-saken i et brev til president Kabila, men presidenten har aldri skrevet tilbake. Dette tok seinest miljøvernminister Bård Vegar Solhjell opp med Kongos finansminister i februar.

- Jeg tok opp at Norge var bekymret for deres helsetilstand, og så ba jeg dem om å svare på det brevet som Stoltenberg har skrevet til Kabila. Jeg viste også til at vi ikke har en utleveringsavtale, og at dette ble tatt opp i brevet til Stoltenberg, sa Solhjell til Dagbladet etter møtet.

Seniorrådgiver Tor Borgersen ved Statsministerens kontor vil bare kommentere følgende:

- Norge tok et initiativ overfor DR Kongo for å få til et møte mellom Kabila og Stoltenberg i New York i forbindelse med FNs generalforsamling sist høst. Dette lot seg dessverre ikke gjøre. Det ble imidlertid gjennomført et møte mellom DR Kongos utenriksminister Raymond Tshibanda N'tungamulongo og utenriksminister Espen Barth Eide.

- Rart Tjostolv Molands mor, Mathilde, ble i går kjent med brevet fra Kongos statsminister.

- Det er positivt at private tar initiativ. Jeg forventer ikke at det skal føre til noe, men det gleder meg at folk engasjerer seg, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

Hun har også notert seg at Stoltenberg ikke har fått svar fra den kongolesiske presidenten, men at en vanlig borger fra Kristiansand klarte å få svar fra Jens´ kongolesiske kollega.

- Jeg synes det er rart. Men mødre står sterkt i Kongo.

INTET SVAR: På tross av gjentatte purringer har ikke Jens fått svar på sitt brev til Kongos president. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
INTET SVAR: På tross av gjentatte purringer har ikke Jens fått svar på sitt brev til Kongos president. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer